2023. 06. 7.

Vigyázzunk együtt városunk legújabb parkjaira is!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Június 3-án átadták városunk két új parkját, a Víztorony és a Bartók iskola mellett. Ezek a területek régóta üresen, kihasználatlanul álltak, míg a városvezetés úgy döntött, hogy értékesíti ezeket a városrészeket.

Noha elsőre arra gondolhatunk ezt olvasván, hogy a területeket felparcellázva, építési telkekként értékesítették volna azokat, azonban ahogy Pápai Mihály polgármester többször kifejtette, ennél jóval nagyívűbb terveik voltak ezekkel. Olyan közösségi parkokat álmodtak meg ezekre a terekre, amelyek egyaránt kiszolgálják a legkisebbektől a nagyobb gyerekeken át a fiatal felnőtteket és az idősebb generációkat is. Közösségi tereket, amelyek összehozzák az embereket, ahol kapcsolatok, barátságok szövődhetnek, és ahol a vasút két oldalán élők találkozhatnak egymással, átlátogathatnak a város azon oldalára, ahol a hétköznapi tevékenységük során nem járnának.

Értékes parkokkal bővült településünk, úgy az anyagiakat tekintve, mint a materiális dolgokon túli értelemben. A két park pénzben mérhető együttes értéke meghaladja az 1,3 milliárd forintot, de eszmei értéke ennél jóval magasabb is lehet. Az pedig, hogy meddig élvezhetjük a parkok nyújtotta „szolgáltatásokat”, csak rajtunk, itt élőkön, a parkok használóin múlik.

Őrizzük meg őket abban az állapotukban, ahogyan az átadó ünnepségen a település vezetői átadták nekünk azokat büszkén és sok szeretettel.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne használjuk az eszközöket, hogy ezzel óvjuk őket, éppen ellenkezőleg! Használjuk őket minél gyakrabban, hiszen ezért építették őket, azonban úgy tegyük mindezt, hogy közben ne rongáljuk, ne tegyük tönkre azokat. Ügyeljünk a tisztaságra, és tartsuk tiszteletben a többi látogató, valamint a környéken lakók nyugalmát.

Ezt úgy érthetjük el, hogy betartunk néhány szabályt, amelyek egyébként megtalálhatók a parkokban elhelyezett információs táblákon is. Azért, hogy még egyértelműbbek legyenek, nézzük mik a legfontosabb dolgok, amikkel tisztában kell lennünk, mit tehetünk és mit nem:

-A játszótér eszközeit csak 14 éven aluliak, kizárólag szülői felügyelet mellett használhatják!
-Szemetelni tilos! Kérjük, ügyeljen a tisztaságra!
-Alkoholt fogyasztani, alkohol hatása alatt a park eszközeit használni tilos!
-Gördeszkával, görkorcsolyával, kerékpárral, rollerrel a futókörre rámenni szigorúan tilos!
-A futókörre szöges, stoplis cipővel rámenni tilos!
-Dohányozni tilos!
-A park területén tilos a tűzrakás!
-Kérjük, szükség esetén a nyilvános WC-t használják!
-Kutyát a parkba bevinni tilos!
-A parkokban tilos a kerékpározás, kivételek ez alól a KRESZ parkok, ahol a kisgyermekek számára engedélyezett a kerékpáros közlekedés.
-A park eszközeit rongálni tilos!
-Bármely eszköz sérülése esetén értesítse az üzemeltetőt és ne használja tovább az eszközt!
-Mindennemű szabálysértés elkövetése feljelentést von maga után!

A parkokban kiépített kondiparkok, sportparkok is találhatók, amelyekre további szabályok érvényesek:

-A sportpark eszközeit mindenki csak saját felelősségére használhatja!
-Minden igénybevevő figyelmét felhívjuk a sportszerű, kulturált viselkedésre!
-Az eszközöket a sportoláshoz megfelelő egészégi állapotban lévők vehetik igénybe! A sportpark használata előtt konzultáljon orvosával!
-A sportpark szélsőséges időjárási viszonyok között (vihar, villámlás) nem használható!
-A sportpark eszközeit 140 cm-es testmagasságot meghaladó személyek használhatják!
-Az igénybevevő a tudomására jutott vészhelyzetről köteles az üzemeltetőt haladéktalanul tájékoztatni!
-A sportpark eszközei csak rendeltetésszerűen használhatók!

A park eszközeinek, valamint az oda látogatók védelme érdekében a területen térfigyelő kamerák működnek, amelyek állandó összeköttetésben vannak a polgárőrséggel. Amennyiben rongálást tapasztal, legkönnyebben a KáptaLAN applikáción keresztül tudja azt bejelenteni az üzemeltetőnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindenkinek örömteli kikapcsolódást kíván a parkokban töltött időhöz Gyál Város Önkormányzata!