2018. 06. 28.

Védjük házi kedvenceinket a kullancsok és szúnyogok ellen!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Sokan, helytelenül úgy gondolják, az „én kertemben nincsen kullancs”, és mikor a baj visszafordíthatatlan vagy a betegség gyógyítása megfizethetetlen, döbbennek rá, hogy szeretett társukat veszítették el. Az állatok tartása minden esetben felelősséggel és többletkiadással jár, ezt minden állattartónak el kell fogadnia és törekednie kell a gondos gazdaként eljárni.

A kullancs által okozott betegségek nagyon is komolyak, fontos tudni a tüneteit, milyen betegséget terjeszt, hogyan gyógyítható, miképp előzhető meg, és hol találkozhatunk velük. Sokan hiszik, hogy csak fás, bokros erdős területen veszélyeztetnek minket, viszont eláruljuk, hogy a kullancs füves területen is előfordul.  Tévhit az is, hogy kullancsok csak tavasszal és nyáron vannak, igaz viszont, hogy 0 Celsius fok alatt és a tűző napon többségük elpusztul, de sokuk ezt is túléli.

Kutyánk szervezetébe a kórokozók, a kullancs vérszívása következtébe jutnak be. Vigyázzunk, mert az elpusztult kullancs is tartalmazhat ilyen fertőző anyagot. A jól ismert Babézia élősködő által okozta betegség a legjellemzőbb, ami emberre nem veszélyes, viszont házi kedvencünk napok alatt elhalálozhat, ha megfertőződik. Jele a lázas, étvágytalan eb, súlyos esetben véres vizelet jelenléte. A kullancscsípés által terjesztett Lyme kórt okozó baktérium viszont emberre és állatra is veszélyes.

Ha megtörtént a baj és kullancsot találtunk házikedvencünkben, mielőbb bízzuk szakemberre a kiszedését és fogadjuk meg állatorvosunk tanácsát. A megfelelő védekezésre több lehetőség közül is választhatunk, a tablettától a nyakörvig. Előzzük meg a betegséget, adjuk meg kedvencünknek a megfelelő védelmet.

Az egyre gyakrabban előforduló szív és bőrférgesség ellen a gazdik még ritkábban védik kedvencüket, pedig megelőzése igen egyszerű és költséghatékonyabb, mint a gyógyítása. A betegséget kizárólag fertőzött szúnyog csípése okozza, nem fertőz egyik állatról a másikra. Sajnos legtöbbször már csak akkor derül fény a betegségre, amikor késő, vagy gyógyítása olyan anyagi költséggel jár, amit a gazdák nagy része nem tud megfizetni, vagy nem vállalja a gyógyítás procedúráját. Tünetei akkor jelentkeznek, mikor a férgek már a tüdőben és szívben megjelentek. Ilyenkor köhögés, fáradékonyság, mozgásszegény napok jelzik a bajt.

A betegség nagyon könnyen terjed egyik területről a másikra és már egyetlen fertőzött szúnyog megbetegíti kutyánkat, cicánkat, görényeinket és más emlősöket. Hogy szív vagy bőrférges e kedvencünk, állatorvosunk vérvételből tudja megmondani nekünk. Előzzük meg a bajt és forduljunk állatorvosunkhoz a megelőzést illetőleg. Havi tabletta beadása mellett a megelőzés kutyánk súlyától függően évi 10 és 20 ezer forint között mozog.

Köszönjük!

A következő kiadványban az oltások fontosságáról fogunk írni!

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Kurucz-Szigetvári Szonja, telefon: 06-29/540-952).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke