2018. 03. 23.

Vasárnap indul a nyári időszámítás!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Bár az Európai Parlament kezdeményezte az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát, most még biztosan át kell állítani óráinkat.

Március 25-én, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát, ekkor veszi kezdetét ugyanis a nyári időszámítás. Az EP-képviselők állásfoglalásukban felszólították az Európai Bizottságot, hogy végezzen alapos értékelést a nyári időszámításról szóló irányelvről, és szükség esetén tegyen javaslatot annak felülvizsgálatára. Az Európai Bizottság információkat gyűjt arról, mi indokolhatja a nyári és a téli időszámításra, ismertebb nevén az óraátállításra vonatkozó irányelv módosítását. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a közlekedésre, az energiamegtakarításra és az emberi egészségre gyakorolt hatását mérlegelik. Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Az óraátállítás körüli napokban változhatnak a menetrendek, így ha utazást tervez, érdemes előre tájékozódni az esetleges változásokról.