2019. 02. 1.

Újra Ivartalanítás!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Akik figyelemmel követik rovatunkat, azoknak bizonyára feltűnt, hogy a kutyák és macskák ivartalanításának fontosságáról egy alkalommal már megosztottuk gondolatainkat a kedves olvasókkal. Miért térünk tehát ismét vissza erre a témára? Mert jelen időszakban ez a kérdés ismét aktuális: ugyanis a kutyáknál javában zajlik a tüzelési időszak. Az állatvédők és a felelős állattartók persze tisztában vannak vele, hogy az ivartalanítás fontosságának hangsúlyozása mindig időszerű, azonban úgy gondoltuk, hogy a fent említett időszak megjelenésével kiemelt fontosságú, mert a kan kutyák érzik a tüzelő szukákat és járják az utcákat, megkörnyékezik ivaros szuka társaikat, és keresik a lehetőséget!

Sajnos nagyon sok tévhit kering még mindig az ivartalanítással kapcsolatban a köztudatban. Pl.: barbár csonkítás, a kutyának/macskának egyszer szülnie kell, csak így marad egészséges, át kell élniük az állatoknak az anyaság örömét. A valóság ezzel szemben az, hogy kedvenceink nem a családalapítás öröme miatt hozzák le az almokat, hanem azért, mert ösztöneik ezt diktálják. Nem vágynak az utódokra, nem tervezgetik kis családjuk életét. Ezek emberi tulajdonságok! Az sem igaz, hogy a szuka/nőstény állatoknak életükben legalább egyszer utódokat kell a világra hozniuk, mert így maradnak egészségesek. Ez olyannyira téves elképzelés, hogy az időben elvégzett ivartalanítás sok, kifejezetten veszélyes egészségügyi problémától óvja meg kutyánkat/cicánkat. Ilyen pl. a sokszor halálos kimenetelű gennyes méhgyulladás, illetve a méh/petefészek daganatos megbetegedései.

Eddig csak a szuka/nőstény állatok vonatkozásában írtunk az ivartalanítás jótékony hatásáról, ne feledkezzünk meg kandúr macska kedvenceinkről sem. Ivartalanítással náluk is megelőzhető az idős korban gyakran kialakuló here- illetve prosztata daganat, továbbá kedvencünk jellemére is pozitív hatással lesz a műtét. A csavargó kedve (főleg párzási időszakban) megszűnik, nem lesz kellemetlen szagú a vizelete, esetleges agresszivitása az esetek nagy részében jelentősen lecsökken. A kedvencünk egészségére gyakorolt jótékony hatásán túl ne feledkezzünk meg arról sem, hogy csakis az ivartalanítással előzhető meg a nem kívánt almok megszületése. Kis hazánkban már jelenleg is gyakorlatilag kezelhetetlen mértékű a kutyák/macskák túlszaporulata, százezrével kóborolnak gazdátlan állatok. Ugye senki nem akarja ezeknek a szerencsétlen állatoknak a számát növelni?

Minden gazdinak tudomásul kell vennie, hogy a megszületett kutyáinak, cicáinak még ha találnak is felelős gazdát, elveszik az esélyt azoktól, akik a menhelyen vannak, vagy utcára születtek! Tegyünk kedvenceinkért, tegyünk az árva állatokért, ivartalaníttassuk őket! Köszönjük!

A következő kiadványban az állatvédő szervezetekről, menhelyekről, gyepmesteri telepekről fogunk írni!

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Wolf Dániel, telefon: 06-29/544-124, E-mail: wolf.daniel@gyal.hu).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (hétfőtől – péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke