2018. 03. 7.

Újjászületőben a gyáli kézilabda

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Talán kevesen tudják, de több tíz évvel ezelőtt komoly eredményeket értek el a gyáli csapatok a kézilabda területén. Az azóta eltelt időben méltatlanul feledésbe merült ez a sportág Gyálon, míg nem három évvel ezelőtt Gyál Város Önkormányzata és Tomori Győző, valamint felesége Tomoriné Kamper Olívia szervezésében újra indultak az edzések. Az ő nevük ismerős lehet a sportág kedvelőinek, hiszen mindketten eredményes pályafutást tudhatnak maguk mögött. Kitartó munkájuknak és az önkormányzat eltökélt szándékának  – miszerint felébreszti Gyálon a kézilabdát – hála, újra az egyik legnépszerűbb sportággá vált a gyerekek körében. Most Tomori Győzővel készítettünk interjút, melyben a városunkban zajló kézilabda utánpótlásról kérdeztük a szakembert.

Sokaknak ismerős lehet az Ön neve, de azok kedvéért, akik esetleg nem ismernék pályafutását, bemutatkozna pár mondatban?

  • Az aktív pályafutásomat 4 éve fejeztem be, de az utolsó években már edzősködtem is a játék mellett. Több évig játszottam magyar és külföldi első osztályú klubokban. Az utolsó klubom a Dabas VSE KC volt, ahol országos döntős 4.-7. helyezéseket értem el az utánpótlás csapataimmal, így kaptam lehetőséget a másodosztályban szereplő felnőtt csapatnál, akikkel sikeresen feljutottunk az NB1-be és most nagyon jó eredményeket érünk el ott.

Mióta tart Gyálon kézilabda-edzéseket a gyerekeknek?

  • 2015-ban kezdtük a feleségemmel karöltve a gyáli kézilabda szakosztály szervezését és az edzéseket, majd amint a feleségem is abbahagyta az aktív játékot, még nagyobb részt vállalt az edzések levezénylésében. Én már inkább a háttérből segítem a szakmai munkát, amennyire az időm engedi.

Mit kell tudni az edzésekről?

  • Óvodás kortól foglalkozunk gyerekekkel, a legmagasabb korosztály pedig fiúknál az U14, lányoknál az U13. Jelenleg 70 igazolt kézilabdásunk van és emellett olyan 50-60 ovissal foglalkozunk rendszeresen. Korosztálytól függően egyelőre heti 2-3 alkalommal tudunk edzéslehetőséget biztosítani a Zrínyi és a Bartók iskolák tornatermében. Az önkormányzattól minden segítséget megkapunk a felszerelést, vagy a terembérleti díjat tekintve, így a szülőknek csak pár ezer forintos terhet jelent havonta gyermekük edzése.

Mik a tapasztalatai? A város vezetése mennyire támogatja a helyi kézilabda sport megújítását?

  • A kézilabda sport újbóli megjelenése Gyálon egyértelműen az ő érdemük, a szakmai munkát ránk bízva pedig egy sikeres, sokak által szeretett sportág az, amit választhatnak a gyermekek Gyálon. Teljesen zökkenőmentes a kommunikáció köztünk, és partnerek bármilyen felvetésünkben.

Hamarosan megépül a gyáli sportcsarnok, ahol sok egyéb sportág mellett elsősorban kézilabda-edzéseket is tartanak majd. Mennyiben fogja megkönnyíteni az új létesítmény az Ön munkáját, illetve a gyerekek edzését?

  • Óriási dolognak tartom, hogy Gyál városának is lesz egy ilyen szintű kézilabda pályája, ami alkalmas lehet akár nemzetközi tornák lebonyolítására is, illetve ez lesz az első olyan terem, ahol méretes kézilabda pályán gyakorolhatnak a gyerekek. Nagyon várom, hogy elkészüljön, és a gyáli kézilabda is birtokba vehesse, hiszen ilyen rövid idő alatt is rendkívül népszerűvé vált a kézilabda a gyermekek körében, a sportcsarnok átadása után pedig biztos vagyok benne, hogy még többen érdeklődnek majd, és sokkal profibb körülményeket tudunk teremteni a játékosainknak.

Milyen eredményeket értek el eddig a gyáli kézilabdás gyerekek?

  • A Magyar Kézilabda Szövetség által kiírt országos bajnokságokban szerepelnek a csapataink, ahol egyre több mérkőzést tudunk nyerni és a fejlődésük töretlen. Úgy gondolom, hogy az utánpótlásban nem minden áron a győzelem a legfontosabb, hanem a tudatos képzés egymásra épülése, és a fejlődés. Remélem, hogy lesz majd olyan felnőtt válogatott, aki elmondhatja, hogy Gyálon kezdett kézizni.

Mi a cél? Hogyan képzeli el a gyáli kézilabda-életet 5 év múlva?

  • A sportcsarnok megléte nagy lökést fog adni a sportágnak, és lehetőséget a gyáli gyermekeknek, hogy lakóhelyükön is komoly kézilabda oktatásban vegyenek részt, kiváló körülmények között. Megvan az esélyünk arra, hogy pár éven belül olyan utánpótlás bázis legyünk, amire méltán büszke lehet mindenki.

Aki kedvet kapott a kézilabdához, jelentkezhet még az edzésekre?

Természetesen folyamatosan várjuk a 2003 és 2011 között született gyerekek jelentkezését a 06-20/918-6228-as telefonszámon, illetve a „Gyáli kézilabda” nevű facebook oldalunkon.

image_6483441 28538001_1558796267502313_357631729_n