2017. 11. 13.

Tudta? A világhírű Titanic kiállítás kapcsolódik Gyálhoz

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Július 20-tól tekinthető meg Budapesten a világhírű Titanic kiállítás. A varázslatos hangulatú tárlat 2300 négyzetméterén több száz eredeti műtárgyat tekinthetnek meg a rajongók, így például a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, a szerencsétlenül járt utasok személyes tárgyait, ruhákat, ékszereket, pénztárcákat. A tárlat önálló magyar részlegén pedig – a kor helyi történelmi eseményei mellett – bemutatják az elsüllyedt Titanic magyar vonatkozású szálait.

A tárlat megtekintése valódi időutazás a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is. A különleges időutazásra a bejáratnál beszállókártyát kapnak a látogatók egy valódi Titanic utas nevével, a Titanic Shopban pedig a korszakhoz és a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó tárgyakat lehet megvásárolni. A belépőjeggyel együtt járó ingyenes audio guide készülék biztosítja a látogatók számára a legteljesebb élményt.

De ha gyáliként látogatjuk meg a kiállítást, számunkra extra történelmi élményt nyújthat a hely, ugyanis a kiállításnak helyszínt biztosító épület, a Király utca 26. szám alatt található, ez pedig a Gyál történelmében kiemelkedő szerepet betöltő Jálics család háza volt 1840-től egészen az államosításig. Ebben az épületben nőtt fel Jálics Géza, aki elköltözve a szülői házból 1000 magyar hold területen Gyálon építette fel szőlőbirtokát és impozáns kastélyát, amit Jálics-kastélyként ismerhetünk.

A Király utcai épület történelméről részletesebben az alábbi cikkben olvashat: http://epiteszforum.hu/profitvaltas-a-jalics-haz-a-kiraly-utca-26-szam-alatt

De akár videón is megnézheti a 2007-ben átadott felújított épületet: www.youtube.com/watch?v=WXdNc-67qyA

Ha kedvet kapott a történelmi barangoláshoz, a Titanic kiállítást még megnézheti december 31-éig, jegyét pedig akár helyben is megvásárolhatja a gyáli közösségi ház információs pultjánál.

http://www.titanickiallitas.hu/hu/