2020. 07. 13.

Több mint 300 gyermek nyaral a gyáli Erzsébet-táborban

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az ERZSÉBET TÁBOROK Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, amelyet az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány valósít meg ötödik éve.

Az Erzsébet Alapítvány Magyarország Kormányának támogatásával számos tábort szervez, és megannyi gyermekprogramról gondoskodik egész évben. Alapértelmezetten a Balaton-partján (a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborokban, amelyeket idén nyáron felújítanak) összesen több ezren vakációzhatnak egy időben, és az erdélyi táborhely, valamint a partner-táborhelyszíneken megvalósuló Gyógyító Szent Erzsébet-táborok is várják a gyermekeket.

Több tízezer diák nyári programjairól és étkezéséről közvetlenül a lakóhelyen, a Napközi Erzsébet-táborok által gondoskodik az Alapítvány. Ennek részeként idén a Gyáli Ady Endre Általános Iskola szervezett napközis tábort a gyáli általános iskolákba járó gyermekeknek. Gazdikné Kasa Csillát, az Ady iskola igazgatóját kérdeztük a gyáli Erzsébet-táborról:

Mikor kezdődött a tábor, és meddig tart?

Az Ady iskola Erzsébet tábora hat héten át, jún. 29-től aug. 7-ig tart. Minden héten 3-4 csoportra pályáztunk a június elején az iskolák által felmért igénylők létszáma alapján. A 23 pályázat benyújtásával és bonyolításával óriási feladatot végez el iskolánk Arató Zoltánné igazgatóhelyettes vezetésével, aki a projektfelelős. Megéri, mert így minden jelentkező számára tudjuk biztosítani a gazdag programot és a színvonalas ellátást. A tavaszi járvány miatt egész nyárra van igény az iskolai felügyeletre, így aug. 10-19. között is lesz egy kislétszámú csoport, ami az önkormányzat által finanszírozott nyári napközi lesz.

Hány gyermek vesz részt a táborban, hány évesek a résztvevők?

A résztvevők többsége alsó tagozatos gyerekek a város három általános iskolájából, sok a testvérpár, minden héten 50-55 táborozó tölti nálunk a vakációt. Nyár végére a résztvevők létszáma 300 fő fölött fog tartani. Vannak, akik több héten keresztül is itt vannak, hiszen a szüleik dolgoznak, a pandémia idején elfogyott a szabadságuk, nem tudják biztosítani a gyermek szünidei felügyeletét.

Milyen programok várták a diákokat?

Tematikus heteket szervezünk, foglalkozunk gyógynövényekkel, az olimpiával, környezetvédelemmel, közlekedéssel, a tengerek, óceánok és a madarak világával. A hét témájához kapcsolódnak a programok, a kézműves foglalkozások, a sportjátékok, a kirándulások. Ellátogatunk a Csodák Palotájába, a Tropikáriumba, a Reptéri skanzenbe, a Füvészkertbe, az Olimpiai parkba, illetve az ócsai madárvártára. A termeket ugyan vakációsra díszítettük, a helyi programokat is szabad levegőn, az iskola kertjében vagy udvarán, a hársfák árnyékában valósítjuk meg. Igyekszünk időnként piknik hangulatot teremteni. Az illatos teadélutántól a vizes akadályversenyig, a habpartitól a közös palacsintasütésen át a pancsolós délelőttig sokféle szórakoztató program lesz a kis táborozóknak.

Milyen ellátásban részesülnek a résztvevő diákok? (napi étkezés stb.)

A Városüzemeltetési Kft.-től rendeltünk napi négyszeri étkezést: reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát. A hagyományos étlapot kértük gazdagabbra venni, mert belefér a támogatásba a drágább étkeztetés. Szinte minden nap van egyéb nasi is az egészséges étkezés jegyében, gyümölcs, gyümölcslé, tea, üdítő, fagyi, süti, turmix, édesség, lángos, mint egy igazi nyaraláson.

Mennyibe kerül a szülőknek a gyermekük táboroztatása, ki milyen arányban állja a költségeket?

Az Erzsébet tábor a gyerekek egyhetes táborozására 18.000 Ft/fő támogatást ad. Ebből fizetjük az étkezést, biztosítjuk a programok költségeit, a kirándulás buszköltségét, a belépő jegyeket, illetve a napi nasihoz való finomságokat. Vásároltunk játékokat, sportszereket, kézműves foglalkozásokhoz anyagokat, a gyerekek kapnak Erzsébet táboros sapkát vagy pólót. Az önkormányzat a táboroztató kollégák számára heti tiszteletdíjat fizet. A résztvevők táborozási hozzájárulást fizetnek, napi 100 Ft-ot, amit az Erzsébet Alapítványnak fizetünk be, tehát a heti táborozás egy gyerekre 500 Ft-ba kerül, a szülőket más költség nem terheli.

Milyen óvintézkedések mellett zajlanak a táborok a koronavírus megelőzése érdekében?

Alapvetően 10-15 fős kiscsoportokban vagyunk. Minden reggel kézmosással indul a nap, óránként van kézfertőtlenítés, a takarító és a konyhás munkatársak is fokozottan ügyelnek a tisztasági szabályokra. Nemcsak a mosdók, a bútorfelületek, hanem a játékok, a közösen használt eszközök fertőtlenítésére is figyelünk. Minden turnus egy oktató kisfilmmel kezd hétfőn, hogy a gyerekekben is rögzüljön, vigyáznunk kell magunkra, egymásra.