2022. 10. 24.

Tisztelet a hősöknek!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 66. évfordulójára emlékezett Gyál október 21-én, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében. Ünnepi beszédet mondott Nagy József Elek alpolgármester, aki beszédében kiemelte:

“1956 októberében a magyar nemzet elorzott ősi jussát követelte vissza, hogy szabadon dönthessen önön életéről.

Szabad és független Magyarországot akart az egymással békésen együtt élni tudó nemzetek Európájában.

Az ’56-osoknak köszönhetjük azt is, hogy a szovjet megszállás évtizedeiben nemzetünk megőrizte méltóságát, tartását, mert volt mire és kikre büszkének lenni az embert próbáló időkben.

A tűzben, rongyokban árván és boldogan küzdő, a harcokban elesett, kivégzett, bebörtönzött, elmenekült vagy itthon túlélő pesti srácok és lányok végül győztek…

Azért győztek mert ránk, utódaikra nem az emberi gyengeséget, nem a megalkuvást, hanem a bátorság és hősiesség nagyságát hagyták örökül.”

A műsorban közreműködött Jegercsik Csaba, Erkel Ferenc-díjas színművész.

A megemlékezés első részét a Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulói nagyszabású műsora zárta. Az ünneplők a hagyományok szerint fáklyákkal vonultak a Templom térre, s elhelyezték koszorúikat az 1956-os emlékműnél, Barth Károly szobrászművész, Gyál díszpolgárának alkotásánál.

A rendezvényen részt vett Pápai Mihály polgármester, dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Gyimesi István nyugalmazott polgármester, városunk díszpolgára, Kovalik Józsefné városunk díszpolgára.