2023. 03. 16.

Tisztelet a Bátraknak!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A hagyományoktól eltérően idén a Gyáli Téli Tárlat előző évi díjazottjainak csoportos kiállításmegnyitójával vette kezdetét az ünnepi program. Árvay Zolta, Gáll Sándor és Burján Vanda kiállítását Nagy József Elek alpolgármester nyitotta meg az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár kamaratermében. Szintén ettől a naptól látható a közösségi ház kiállítóterében a Petőfi 200 tablókiállítás, amely Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója alkalmából készült.

Az ünnepi program a Színházteremben folytatódott, ahol dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, amelyben párhuzamot vont az 1848-49-es forradalom eszméi és a mai kor eseményei között.

„A forradalmak eszméi szerzői egytől egyig hittek abban, hogy a magyaroknak joga van nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz és a szuverenitáshoz. Ezek ma is aktuális elvárások. Nem szabad szem elől tévesztenünk mennyire fontos a függetlenségünk védelme a 21. században is. Történelmünk számos olyan mozzanattal rendelkezik, amikor országunk politikai viták kereszttüzében állt, vagy magára maradt, mint Európa védőbástyája. Európai nemzetként többször védelmeztük a közös európai értékeket, bár előnyünk nem sok származott belőle. Az 1848-49-es események és azok eszméi, ma nem is lehetnének aktuálisabbak. A szabadság, egyenlőség és testvériség szellemiségét figyelembe kell vennünk minden cselekedetünkkel, még akkor is, ha nem is olyan távol tőlünk már több mint egy éve fegyverek szólnak. Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán Magyarország továbbra is azon a véleményen van, hogy a béke elnyerése az elsődleges cél, nem pedig a háború további elhúzódása. Nemzeti egységünket és szuverenitásunkat megtartva munkálkodnunk kell azért, hogy a béke minél előbb visszaköszöntsön Európába, pontosan ezért utasítjuk el a háborút támogató intézkedéseket és nyújtunk testvéri segítséget mindazoknak, akik az agresszió elől hozzánk menekülnek. Magyarország érdeke nem az, hogy eszközök legyünk más népek konfliktusában. Sok ország vezetője mintha elfelejtette volna, hogy egy háborúnak soha sincs igazi győztese, hiszen bármelyik fél javára is születik meg a békekötés, az értelmetlen pusztítás és pusztulás, a mértéktelen emberáldozat kitörölhetetlen nyomot hagy egy nemzet életében. Ezek a szomorú esetek mind-mind bizonyítékok és figyelmeztetnek bennünket arra, hogy a szabadság sajnos még mindig nem egy alapvető jog. A szabadságnak ára van, megszerzéséért harcolni kell, megtartásáért pedig erősnek és független kell lenni. 1848 március 15-e kiváló példa arra, hogy a nehézségek és az embert próbáló kihívások közepette hogyan kell különbözőségünket félretenni és honfitársainkkal váll vállvetve együtt haladni egy szebb jövő reményében. Bízom abban, hogy együtt közösen képesek vagyunk erre és ami összeköt bennünket meg is fog erősíteni.”

Az ünnepi műsor közreműködői voltak: Rubold Ödön színművész, a Gyáli Arany Gyermektáncegyüttes és a Gyáli Ady Endre Általános Iskola tanulói.

Az eseményen részt vett Pápai Mihály polgármester, Rozgonyi Erik címzetes főjegyző, Kiss Judit, a Gyáli Járási Hivatal vezetője, Gyimesi István nyugalmazott polgármester, városunk díszpolgára, Kovalik Józsefné városunk díszpolgára, intézmények, civil szervezetek vezetői, önkormányzati képviselők.

Az ünnepség a hagyományokhoz híven koszorúzással zárul a Templom téri kopjafánál.