2019. 10. 27.

Terjed a sertéspestis

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Tisztelt Sertéstartók! Amint arról bizonyára már értesültek, Pest megye területén elhullott vaddisznókból vett mintában is kimutatásra került az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa. Az ASP nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amelyet Magyarország területén eddig kizárólag vaddisznóban állapítottak meg, azonban veszélyeztetve vannak a házi sertésállományok is.

Mivel a betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag (vakcina) jelenleg nem áll rendelkezésre, legfontosabb feladatunk az összehangolt járványmegelőző intézkedések által a terjedés megakadályozása.
Ennek első lépéseként kérem, hogy amennyiben bármilyen számú házi sertésállománnyal rendelkezik, mielőbb (de legkésőbb november 15. napjáig) szíveskedjen hivatalunkat felkeresni, az alábbi elérhetőségek bármelyikén: e-mail: igazgatas@gyal.hu, tel: 06 29 540 951, vagy ügyfélfogadási időben személyesen az Igazgatási Irodán, annak érdekében, hogy a sertésállományt fel tudjuk mérni. Az adatszolgáltatás önkéntes, azonban nyomatékosan felhívom szíves figyelmét, hogy állami kártalanítás csak annak járhat, aki eleget tesz az állománya nyilvántartásával, a járványmegelőzéssel és a betegség felszámolásával kapcsolatos előírásoknak.
Együttműködését köszönjük!
Gyáli Polgármesteri Hivatal