2017. 03. 2.

Teljesen megújul kívülről két gyáli iskola

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Újabb nagy beruházás veszi kezdetét, melynek keretében már idén őszre teljesen megújulhat kívülről a Gyáli Bartók Béla Általános Iskola, valamint a Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola. Az iskolák takarékosabb üzemmódban működhetnek a jövőben, hiszen a hamarosan megkezdődő korszerűsítés eredményeként az iskola által felhasznált teljes energiamennyiség nagy százalékban csökken.

A beruházás közel 250 millió forintos költségvetésből valósul meg, amelyet az Önkormányzat célzottan az iskolák energiahatékonyságát javító támogatás keretéből nyert el a Kormányzat jóvoltából.  A városvezetés folyamatosan azon dolgozik, hogy minden gyermek a lehető legkorszerűbb körülmények között tanulhasson, így az idén már 21 millió forint értékben  számítástechnikai eszközöket vásárolt az Önkormányzat mindhárom gyáli általános iskolába.

A felújítás járulékos haszna a mostani épületek esztétikai újjászületése, valamint hogy a gyermekek és a pedagógusok komfortosabb környezetben végezhetik munkájukat. A Környezet és Energia Operatív Program keretében készülő beruházásban elvégzik az épület teljes külső hőszigetelését, kicserélik a nyílászárókat.

A felújítás fő oka az iskolák rossz szigetelése, ami miatt télen csak jelentős hőveszteséggel lehet fűteni, nyáron viszont túl gyorsan felmelegszik az épület. A felújítási munka már tavasszal megkezdődhet, hiszen a közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott. Egyszerre folyik majd a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a napelemes elektromos rendszer kiépítése.

A projekt célja az energetikai fejlesztés mellett az is, hogy az iskolában megvalósuló fejlesztéseket modellként használva környezettudatosságra nevelje a gyerekeket.

Az épületek látványterveit a későbbiek során közzéteszi az Önkormányzat.

zrinyi_miklos_altalanos_iskola_196426_10973-1024x768
Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola épülete napjainkban
bartok_bela_altalanos_iskola_196401_75749-1024x768
Gyáli Bartók Béla Általános Iskola épülete napjainkban