2017. 04. 20.

Teljesen megújul a Gyáli Millenniumi Park – rohamos iramú fejlesztések 2017-ben

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A Gyáli Millenniumi Park Gyál egyik legnagyobb parkja, amely az elmúlt évtizedek során sokat veszített korábbi fényéből. Most azonban minden részlete megújul és egy, a mostaninál szebb, látványosabb nagyvárosi teret élvezhetnek az idelátogatók. A park mintegy 147 millió forint összegből újul meg, melyből jelentős és látványos fejlesztéseket tudnak megvalósítani.

Új parki sétányok, padok, megújult közvilágítás, térfigyelő kamera, szabadtéri fitneszpark, pihenőligetek is helyet kapnak a többhektáros park területén. A park nagyon jó adottságokkal rendelkezik, de eddig nem használtuk ki a benne rejlő lehetőségeket, a tervezéskor szem előtt tartottuk, hogy minden változás úgy szolgálja majd az aktív kikapcsolódást, hogy a lehető legkevésbé zavarja az otthonaikban pihenni vágyókat – mondta Pápai Mihály polgármester.

millenniumi terv

A Gyáli Millenniumi Park (Nagykőrösi út – Kolozsvári utca – Munkácsy Mihály utcák közötti zöldterület) teljes felújításáról szóló közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a KERT-SZÍN-VONAL KFT. nyerte el a munkát. A fejlesztés a tervek szerint április 19-től várhatóan augusztus 10-ig tart majd. A bontási munkálatok során felszámolják az összes hulladékgyűjtőt, a szórt burkolatot, a Szent György szobrot, a padokat, a szaletlit és az összes kültéri bútort, hogy azok helyére teljesen új eszközöket telepítsenek. A parkban található sírokat a megfelelő módszerrel és engedélyekkel felszámolják, áthelyezik. A játszótér és a II. világháborús emlékmű eredeti állapotában megmarad. A megújuló park egyik legfontosabb eleme a szabadtéri edzőtér, az úgynevezett fitnesz tér, mely minden korosztály mozgásigényét kiszolgáló sportpálya lehet, amit erre a célra kifejlesztett szabadtéri fitnesz eszközökkel szerelnek fel.  A fitnesz tér mellett kap helyet a biodiverz madárbarát kert. A madárbarát kert legfontosabb feladata, hogy speciálisan válogatott honos növényzetével táplálkozó és búvóhelyéül szolgáljon a kert madarainak. A környéken élő és fészkelő madarak a madárbarát kertrészletben elhelyezett padokról kényelmesen megfigyelhetők. A pihenőterek mellett árnyékot adó pergolák húzódnak majd előterében dekoratív cserje- és évelőkiültetésekből álló növénycsoportokkal. Az áttaposások megelőzése érdekében a park másodrendű útvonalait tipegőkövekkel rakják ki. A park bejáratánál meglévő parkoló térkő burkolatú sétányokkal újul meg.

GÉPEK

A gyáli gyermekek örömére a domb a munkálatok közben kikerülő földanyagoktól megemelkedik, kiszélesedik, így még jobban lehet majd szánkózni rajta télen. Fontos szempont volt, hogy a játszótér felé ne lehessen lecsúszni, és esetlegesen balesetet okozni, ezért a játszótér felőli domboldalon alacsony és középmagas cserjéket ültetnek. Összességében 63 darab fa, 1032 darab félcserje, 11 400 m2 gyep, 8892 darab cserje és 15 darab madáretetőt helyeznek el a park területén. A környezettudatosság jegyében a parkban napelemes világítást alakítanak ki. A felújítás egyik legnagyobb előnye, hogy egy modern öntisztító illemhelyet építenek ki a játszóteret és a parkot használók legnagyobb örömére.

MADÁSKA

Öntözőrendszer, biciklitároló, padok, ivókutak kerülnek kialakításra. A terv az, hogy a park teljes rekonstrukciója az itt élők, erre közlekedők, pihenni, kikapcsolódni vágyók igényeit teljes mértékben szolgálja.

A kivitelezési munkálatok ideje alatt a park egészét nem zárják le, azonban elkerítik azon szakaszokat, ahol a munka közvetlenül folyik. A több hónapon át tartó munkálatok során felmerülő esetleges kellemetlenségek miatt kérjük a lakosság megértését, türelmét, továbbá kérjük, hogy megfelelő körültekintéssel és óvatossággal közelítsék meg a területet.

További hasonló beruházások:

Folyamatban van a Szent István park felújítása. Az idén Némediszőlőn alakítanak ki játszóteret, kültéri kondigépekkel, valamint megtervezik a Gyáli Bartók Béla Általános Iskola mögötti terület terveit, illetve a Víztorony alatti park terveit.