2020. 03. 11.

Tájékoztatás – koronavírus tömeges elterjedésének megelőzése érdekében

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Tisztelt Gyáliak! A Kormány a koronavírus tömeges elterjedésének megelőzése érdekében veszélyhelyzetet hirdetett. A rendkívüli jogrend elrendelésével számos intézkedés lép életbe szerdán éjféltől. Szeretném megerősíteni, hogy Önkormányzatunk továbbra is az operatív törzs, valamint a Kormány által megfogalmazott irányelveket követi a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban, és minden szervezettől, intézménytől, közösségtől, valamint magánszemélytől ugyanezt kéri.

Ehhez kapcsolódóan az alábbi óvintézkedések történnek Gyálon:

Tilos 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket szervezni, vagy ilyen programoknak helyet adni. Fenti intézkedés valamennyi kulturális és sportlétesítményre vonatkozóan bevezetésre kerül. A közelgő március 15-i megemlékezés elmarad, azonban Gyál Város Facebook oldalán felvételről megtekinthető József Elek Nagy #alpolgármester beszéde, illetőleg a Gyáli Arany Gyermek Néptánc Együttes és az Érdi ÉSZC Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának ünnepi műsora. A képviselő-testület által elfogadott költségvetésben meghatározott tartalék alapján a védekezéshez szükséges források rendelkezésre állnak: ebből finanszíroztuk a tegnap kiosztott kézfertőtlenítő szereket és homlokhőmérőket, amelyeket a bölcsődénk, az óvodáink, az iskolák és egyéb közintézmények kaptak meg. Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár valamennyi márciusi programját felfüggeszti 2020. március 12-től, reggel 8 órától, mindaddig, amíg a Kormány ezt indokoltnak tartja, és újabb intézkedéseket nem hoz. A márciusra tervezett programok, események későbbi – egyeztetett – időpontban kerülnek meghirdetésre, megrendezésre. Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár hétköznapokon 8:00 és 17:00 között biztosítja az épület látogathatóságát ügyeleti rendszerben. A Gyáli Polgármesteri Hivatalban is megelőző intézkedéseket vezettünk be a vírus terjedésének megakadályozására. Ennek része, hogy munkatársaink kerüljék a közvetlen érintkezést az ügyfelekkel (pl. kézfogás), lehetőség szerint tartsanak távolságot tőlük az ügyintézés során. Az Önkormányzati Hivatali Portálon keresztül elektronikus úton is lehet ügyeket intézni, felvilágosítást pedig telefonon vagy e-mailen kérni. Amennyiben betegség tüneteit észlelik magukon vagy betegnek érzik magukat, kérjük, mellőzzék a személyes ügyintézést, helyette használják az elektronikus utat, információkérésre pedig a telefont és az e-mailt! Használják a recepción és a folyosón elhelyezett kézfertőtlenítő szert, mielőtt belépnek az irodákba! Az irodákban jellemzően egyszerre csak egy ügyfelet fogadunk, ez megnövelheti az ügyintézésre fordított időt. Az irodákban kérjük, kövessék az ügyintéző utasításait! Ügyintézőink mellőzik a kézfogást az ügyfelekkel, és kérik, hogy mintegy 1 méter távolságot tartsanak az ügyfelek az ügyintézőktől.

Kérem a Tisztelt gyáliakat, hogy tegyenek meg mindent a megelőzés érdekében, és továbbra is tartsák be a higiéniai javaslatokat. Tartsák be a kórházakban és a szociális intézményekben bevezetett látogatási tilalmat. Tartsák és ismerőseik körében is tartassák be az utazásokra javasolt korlátozásokat, és ha lehet, halasszák el minden külföldi utazásukat. Éljenek a lehetőséggel, és lejáró személyi okirataikat csak a veszélyhelyzet visszavonása után újítsák meg.

Gyál Város Önkormányzata folyamatosan kapcsolatban áll a koronavírus elleni védekezésben résztvevő szervekkel, hatóságokkal. Minden általunk ismert és hiteles információt megosztunk a gyáliakkal. A város honlapján folyamatosan frissülő tájékoztatást adunk. Kérjük, kövessék figyelemmel! Tegyünk meg mindent biztonságunk és egészségünk védelme érdekében, próbáljuk közösen megelőzni a koronavírus elterjedését!

Pápai Mihály

polgármester