2018. 08. 30.

Szeptember 5-én ismét véradás lesz Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Ismét véradást szervez a Magyar Vöröskereszt az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban (2360 Gyál, Kőrösi út 118-120.) szeptember 5-én 12.00 és 18.00 óra között. A nyári időszakban szinte naponta halljuk a híradásokban, hogy nagyon sok a súlyos sérülésekkel járó közúti és egyéb balesetek száma az országban. A sérülteknek elengedhetetlen az elveszített vér utánpótlása, ezért ezekben a hónapokban különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon a kórházak rendelkezésére.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a hazai térítésmentes véradás szervezésében. A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete közel 180 településen szervezi a lakossági, munkahelyi véradásokat. A véradásokon évente közel 30.000 fő jelenik meg és adja le vérét, hozzájárulva ezzel az egyenletes vérellátás biztosításához Magyarországon.

A gyáliak segítőkészségre jellemző, hogy egyéb településekhez képest viszonylag nagy számban vesznek részt egy-egy ilyen eseményen. Átlagosan 60 fő jelentkezik ilyenkor, ami nagyon jó részvételnek számít. Tekintve, hogy egy személy 3 embert tud megmenteni egy véradással, a gyáli véradók 180 emberen segítenek egy véradáson, és ha figyelembe vesszük, hogy évente négy ilyen alkalom is van városunkba, az már 720 életet jelent évente.

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

A véradás menete:

A véradás teljes folyamata mintegy 30 – 35  percet vesz igénybe. Első lépésként regisztrálják a véradó adatait. Nagyon fontos, hogy minden véradás alkalmával kötelező bemutatni a személyigazolványt, ennek hiányában útlevelet vagy jogosítványt, lakcímigazoló kártyát, TAJ kártyát. Ezen dokumentumok fénymásolata nem fogadható el.

A véradás előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani, valamint étkezni.

A regisztrációt követően a véradónak ki kell töltenie, egy, az egészségügyi állapotára vonatkozó kérdéseket tartalmazó kérdőívet, melynek alapján a kivizsgáló orvos eldönti, hogy a jelentkező alkalmas-e a véradásra, van-e bármiféle kockázata a véradásnak a véradóra nézve. Az orvosi és laborvizsgálat alkalmával vérnyomásmérésre, hemoglobinszint mérésre, illetve a fő vércsoportok (A, B, AB, 0) kerülnek meghatározásra. Amennyiben a véradó minden kritériumnak megfelel, úgy leadhatja vérét. A vér leadását követően, mely nagyjából 5 – 7 percig tart, 10 percet pihennie kell a véradónak.

Szerk: VS