2023. 01. 3.

Rekordszámú életet mentettek tavaly a gyáli véradók

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A Magyar Vöröskereszt éves szinten 11–13 ezer véradóeseményt szervez országszerte, és Gyálon is évek óta lehetőséget biztosítanak arra, hogy aki segíteni szeretne, itt helyben megtehesse. Adj vért, és ments meg három életet! A tavalyi évben 4 ilyen alkalomra került sor, amelyeken összesen 429-en vettek részt, ezzel mintegy 1 287 életet mentettek meg.

Hidvégi Balázs, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének területileg illetékes vezetője elmondta, hogy amíg a térségben 30-40 fő vesz részt átlagosan egy véradáson, addig Gyálon ez a szám 100 fő körül alakul immár évek óta.

A legnagyobb tisztelet természetesen azoké a véradóké, akik hajlandóak segíteni embertársaikon, de a kiemelkedően magas részvételi arány elérésében nagy szerepe van a város kommunikációjának is, amely különösen nagy figyelmet fordít a véradások népszerűsítésére. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat második éve ismeri el ezt a népszerűsítő munkát Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékéremmel, amelyet november 27-én, a Véradók napján adnak át. Végül pedig engedjék meg, hogy köszönetet mondjak annak a személynek, aki a Magyar Vöröskereszt képviseletében mindig készséggel áll rendelkezésünkre és oroszlánrészt vállal a véradások szervezésében, Hidvégi Balázsnak.

2023-ban ismét 4 alkalommal tartanak véradást Gyálon, melyek időpontjai és helyszínei:

 • Február 10., 10.00 – 18.00 – Városi Sportcsarnok
 • Május 19., 10.00 – 18.00 – Közösségi Ház
 • Augusztus 11., 10.00 – 18.00 – Közösségi Ház
 • November 24., 10.00 – 18.00 – Közösségi Ház

Mit kell tudni a véradásról?

 Ki adhat vért?

A Magyar Vöröskeresztnek naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznia, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki:

 • egészségesnek érzi magát,
 • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolvány és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is) feltétlenül szükséges,
 • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor csak eredeti TAJ kártyát fogadnak el!),
 • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves,
 • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot,
 • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek.

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

A véradás menete:

 1. A regisztrációhoz meg kell adnia személyi adatait (fényképes igazolvány, lakcímkártya és TAJ-szám szükséges), majd ki kell tölteni egy kérdőívet egészségügyi állapotáról. Az adatfelvételhez a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ-szám feltétlenül szükséges. Első regisztrációkor csak eredeti TAJ kártyát fogadnak el!
 2. Külföldi állampolgár esetén útlevél, lakcímet igazoló hatósági dokumentum, vagy magyar lakcímkártya, magyar TAJ-kártya vagy az EU- ban elfogadott egészségbiztosítási igazolás szükséges.
 3. Elfogyaszt 1-1,5 liter folyadékot, de a bőséges folyadékbevitel a véradás napján egyébként is ajánlott.
 4. Ezt követően laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
 5. Végül kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Miután ezzel is elkészült, még 5 perc pihenő ajánlott!

Úgy érzi elérkezett a pillanat, hogy véradó legyen? Van néhány jó érvünk, hogy az elhatározást tett kövesse!

 1. A véradók egészségesek.
 2. A véradók életmentők.
 3. A véradók hősök.
 4. A véradás egyben szűrővizsgálat is, így visszajelzést kaphat egészségügyi állapotáról.
 5. A véradás igazi közösségi élmény, együtt még jobb segíteni.
 6. Egy véradással három beteg embernek segíthet.

Évente 54-55 ezer új véradó csatlakozik a véradók táborához. Segítse növelni ezt a számot! Legyen Ön is véradó!