2023. 01. 11.

Rekordszámú életet mentettek meg tavaly a gyáli véradók

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A Magyar Vöröskereszt éves szinten 11–13 ezer véradóeseményt szervez országszerte, és Gyálon is évek óta lehetőséget biztosítanak arra, hogy aki segíteni szeretne, itt helyben megtehesse. Adj vért, és ments meg három életet! A tavalyi évben 4 ilyen alkalomra került sor, amelyeken összesen 429-en vettek részt, ezzel mintegy 1 287 életet mentettek meg.

Hidvégi Balázs, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének területileg illetékes vezetője elmondta, hogy amíg a térségben 30-40 fő vesz részt átlagosan egy véradáson, addig Gyálon ez a szám 100 fő körül alakul immár évek óta.

A legnagyobb tisztelet természetesen azoké a véradóké, akik hajlandóak segíteni embertársaikon, de a kiemelkedően magas részvételi arány elérésében nagy szerepe van a város kommunikációjának is, amely különösen nagy figyelmet fordít a véradások népszerűsítésére. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat második éve ismeri el ezt a népszerűsítő munkát Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékéremmel, amelyet november 27-én, a Véradók napján adnak át. Végül pedig engedjék meg, hogy köszönetet mondjak annak a személynek, aki a Magyar Vöröskereszt képviseletében mindig készséggel áll rendelkezésünkre és oroszlánrészt vállal a véradások szervezésében, Hidvégi Balázsnak.

Mit kell tudni a véradásról?

A Magyar Vöröskeresztnek naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznia, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki:

egészségesnek érzi magát,

az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolvány és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is) feltétlenül szükséges,

rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor csak eredeti TAJ kártyát fogadnak el!),

18 és 65 év között van,

testsúlya több mint 50 kg,

a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek.

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

Úgy érzi elérkezett a pillanat, hogy véradó legyen? Van néhány jó érvünk, hogy az elhatározást tett kövesse!

A véradók egészségesek.

A véradók életmentők.

A véradók hősök.

A véradás egyben szűrővizsgálat is, így visszajelzést kaphat egészségügyi állapotáról.

A véradás igazi közösségi élmény, együtt még jobb segíteni.

Egy véradással három beteg embernek segíthet.

Évente 54-55 ezer új véradó csatlakozik a véradók táborához. Segítse növelni ezt a számot! Legyen Ön is véradó!

2023-ban ismét 4 alkalommal tartanak véradást
Gyálon, melyek időpontjai és helyszínei:

Február 10., 10.00 – 18.00 – Városi Sportcsarnok (Új helyszín!)

Május 19., 10.00 – 18.00 – Közösségi Ház

Augusztus 11., 10.00 – 18.00 – Közösségi Ház

November 24., 10.00 – 18.00 – Közösségi Ház