.

.

Születésnapi Utcabál

Zene

Gyál 1997. július 1-jén kapta meg a városi rangot, várossá avatásának évfordulóját minden évben, az augusztus 20-át követő szombaton ünnepeljük, a piactéren.

Aznap kora délutántól sok érdekes program várja a családokat, érdekes bemutatókkal, játékokkal, előadásokkal és koncertekkel, amelyeken helyi zenekarok is a húrok közé csapnak.

Hagyománnyá vált, hogy a Gyál Kiváló Sportolója Díjat a rendezvény nagyszínpadán adják át. 

Az utcabál legnagyobb attrakciójaként, évről-évre az ország legnívósabb zenekarai szórakoztatják a közönséget.

Az estét minden évben nagyszabású tűzijáték zárja, amit ezrek élveznek évről-évre. Sok vendég is érkezik ilyenkor Gyálra, hogy a családok együtt vehessenek részt az ingyenes programokon.

Városi Gyermeknap

Kultúra

Május utolsó vasárnapján a gyermekeké a főszerep, hiszen hivatalosan ezt a napot gyermeknapként tartjuk számon. Ilyenkor országszerte gyermekprogramok, koncertek, rendezvények várják a családokat. Gyálon mára hagyománnyá vált, hogy a városi gyermeknap helyszíneként a piactér szolgál, így a szervezők annak érdekében, hogy a vasárnapi piacot is meg lehessen tartani, a hivatalosan május utolsó vasárnapja helyett, egy nappal korábbra, szombatra időzítik ezt a nagyrendezvényt. Egész nap színpadi és színpad melletti kísérőprogramok várják a kilátogatókat. Rendszerint arcfestéssel, lufihajtogatással, csillám- és hennatetoválással, kvízjátékokkal, játszóházzal, rodeobikával, ugrálóvárral, óriáscsúszdával, mászófallal és megannyi érdekes látnivalóval szolgálnak a gyermekeknek, akik az önkormányzat jóvoltából ingyenesen használhatják ezeket a játékokat. A Liliom óvoda udvarán a legkisebbek egy biztonságosan lekerített helyszínen az úgynevezett Bababirodalomban tölthetnek felejthetetlen órákat, ahol akár bábelőadást is láthatnak. A nagyobb gyerekek tánc- és sportbemutatókat is láthatnak, a helyi civil szervezetek és sportszervezetek is bemutatkoznak.

A rendezvényt minden évben nagyszínpados koncert zárja, amelyet a szervezők a fiatalok körében legnépszerűbb zenekarok közül választanak ki.

Gyáli Téli Tárlat

Kultúra

A tárlat, amelyet először 1990-ben rendeztek, az utóbbi években jócskán túlszárnyalta a kezdeti elképzeléseket, hiszen eredetileg gyáli és Gyálhoz köthető művészek seregszemléjeként hirdették a szervezők, az utóbbi években viszont már nem csak a helyi amatőr művészek seregszemléje, hanem a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő művészek munkáit is felvonultatja. Ennek köszönhetően nemcsak a résztvevők száma, de a kiállítás színvonala is érezhetően más dimenziókba került mára. 

Az alkotásokat és az alkotókat rendszerint Fegyó Béla festőművész méltatja, akinek nevéhez köthető a Gyáli Téli Tárlat megszületése is.

A tárlatra érkezett alkotásokat minden évben szakmai zsűri díjazza. Gyál Város Önkormányzatának jóvoltából a díjazott alkotók pénzjutalomban részesülnek.

Advent Gyálon

Kultúra

A rendezvénysorozat részeként a közösségi ház évek óta rendkívül gazdag programkínálattal várja a családokat. Az adventi vasárnapokon a katolikus és református egyházak miséivel, és kórusművekkel teszik meghittebbé az ünnepi várakozást. A helyi zeneiskola, és a fúvószenekar koncertjei teszik még emlékezetesebbé az ünnepeket. Az időszak legfelemelőbb pillanatai, amikor fellobbannak az adventi gyertyák lángjai a város koszorúján.

Pünkösdi Utcazenei Fesztivál

Zene

Gyál Város Önkormányzata 2013-ban határozta el, hogy nagyszabású szabadtéri kulturális programmal is emlékezetessé teszi az új városközpont átadását. A programból mára hagyomány lett, melyet pünkösdvasárnap szerveznek.

Ilyenkor a városközpont igazi fesztiválhelyszínné alakul át. Az érdeklődők délelőtt katolikus és református egyházi miséken vehetnek részt, délután pedig kilátogathatnak a városközpontba a helyi civil szervezetek zenészei, dalénekesei és táncosai fellépéseire. Este pedig országos hírnevet szerzett együttesek, neves fellépők adnak koncertet. A nagyszínpados fellépőket követően négy helyszínen, négy különféle stílusú zenei sátorban szórakozhatnak, és különleges finomságokat kóstolhatnak a látogatók.