2018. 05. 14.

Pest Megye Értékei címmel nyílik vándorkiállítás Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Május 18-án, 18 órakor Pest Megye Értékei címmel nyílik vándorkiállítás a gyáli Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban. A kiállítást Kisfaludi Aranka, a Pest Megyei Értéktár referense nyitja meg, beszédet mond Juhász Ida a Gyáli Települési Értéktár Bizottság elnöke. Közreműködik: Schmidt Gréta és a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

Mint azt Ambrus Vilmos etnográfus, a megyei értéktár szakmai tanácsadója elmondta, Pest megye élen jár az értékek összegyűjtésében, országos tekintetben is: gyakorlatilag a megye minden részéből érdekesnél érdekesebb javaslatok érkeznek és kerülnek be a megyei értéktárba. „Aki megnézi ezt a kiállítást, nemcsak a megye történetét, múltját és közelmúltját ismerheti meg jobban, hanem erősíti a nemzeti kultúránkról szóló ismereteit, ezáltal pedig a helyi és a nemzeti identitását.”

Az elmúlt évek azt mutatják, hogy az értékgyűjtés és az értéktár beindítása sikertörténet Pest megyében – jelentette ki korábban Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke. „Sikertörténet, mert a települések újra felfedezik önmagukat. Sikertörténet, mert erősíti a település, és a megye identitását, és olyan értékek kerülnek felszínre, amik nem mindenki előtt ismertek.” A közgyűlés elnöke elmondta, hogy minden alaklommal, amikor valamelyik megyei településen jár, arra kéri az ott élőket, hogy mutassák meg a világnak, milyen Pest megye. Szabó István hozzátette, hogy a vándorkiállítást minél több településre szeretnék elvinni, mert a cél, hogy minél többen láthassák, megismerhessék az értékeket.

A vándorkiállítás következő helyszíne a gyáli Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár lesz, ahol május 18-tól tekinthetőek meg a megyei értékek.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.