2022. 09. 19.

Ovi-sport pályát adtak át a Gyáli Tátika Óvodában

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Gyál Város Önkormányzatának segítségével az OVI- Sport Alapítvány pályázatán eredményesen vett részt a Gyáli Tátika Óvoda, ennek köszönhetően egy többfunkciós sportpályát alakítottak ki az udvaron.  Az ovi-sport pályával a gyerekeknek lehetőségük nyílik a mozgásfejlesztésre a szabad levegőn minden évszakban.

Gyál Város Önkormányzata, már többször bizonyította, mennyire elkötelezett abban, hogy az itt élők sportolhassanak, sportoljanak, ehhez pedig a lehető legtöbb segítséget megkapjanak az önkormányzattól. Az Ady Endre utcai sporttelepen régóta nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra, akár fociról, akár kézilabdáról, akár egyéb sportágról legyen is szó. Azonban nem lehet elég korán kezdeni, a képességek fejlesztését már az óvodában érdemes elkezdeni. Az óvodás korosztály nevelésének egyik alapvető feladata a fizikum gondozása, az erő, a gyorsaság, az állóképesség, az egyensúlyérzék, a koordináció, az ügyesség fejlesztése, ezért az óvodában minden nap, sőt napjában többször is fontos alkalmazni a mozgás különböző formáit.

„Az óvodai nevelés célja, hogy kialakuljon a gyermekekben a mozgás iránti spontán igény. A mozgás 3-7 éves korban több szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Ha a gyermek ebben a szenzitív szakaszban nem kapja meg a megfelelő mozgási lehetőségeket, motoros képességei visszamaradnak, és ez kihat szellemi fejlődésre, érzelmi életére és szervezetére egyaránt.” – mondta el Karap Erzsébet, az óvoda vezetője, szeptember 16-án, az ovi-foci pálya ünnepélyes átadóján.

Nagy József Elek, Gyál város alpolgármestere az ünnepi átadó alkalmával elmondott beszédében arra is kitért, hogy miért fontos a sportot már egészen kisgyermek korban megismertetni a gyerekekkel:

„A mai napon egy nagyon fontos létesítményt adhatunk át a gyerekeknek, ami kis- focipálya, röplabda pálya, vagy akár kosárlabda pálya is lehet és minden mozgásnak, szervezett játéknak a színtere lehet, amely a gyerekek fejlődését szolgálja. Hiszen nem csak azért hozzuk a gyerekeinket az óvodába, hogy közben el tudjunk menni dolgozni, hanem azért is, mert itt szakszerűen foglalkoznak az egészségük fejlesztésével, érzelmi, lelki képességeiknek az építésével, és azzal, hogy közösségi emberek legyenek. Hiszen hogyha megtanulnak itt a pályán együtt játszani, akkor megérzik, megtapasztalják a játéknak az örömét, megtanulják azt, hogy vannak szabályok, amiket el kell sajátítani, és ha sikeresen művelik ezt a játékot, akkor sikerélményben van részük.”

Dr. Molnár Andrea az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke beszédében elmondta, hogy alapítványukat 2011-ben Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat jobb hátvédje alapította abból a célból, hogy intézményi kereteken belül megvalósulhasson egyfajta sportágspecifikus testnevelést. Jenő bácsi azt vallotta, hogy nem a gyereket kell oda vinni, ahol az infrastruktúra van, hanem az infrastruktúrát kell oda vinni, ahol a gyerek van. Mivel fantasztikus óvodapedagógusaink vannak, akik már eleve képzettek, akiknek még adunk egy plusz képzést, amelynek a keretén belül el tudják sajátítani a pálya és az eszközkészlet szakszerű használatát, akkor erre később a helyi sportklubok délután foglalkozás keretében könnyen rá tudnak csatlakozni és rá tudják építeni a saját foglalkozásaikat.

Elmondta azt is, hogy a ma átadott pálya, a 496. az országban, Pest-megyében az 56., Gyálon pedig az első, de talán nem az utolsó.

A pályákhoz biztosítanak óvodapedagógus képzést is, és eszközkészletet is adnak, amelyek felhasználásával több sportág alapjait is elsajátíthatják a gyerekek. Így mára a focin kívül kézilabda, röplabda, tenisz, tollaslabda sportágakkal, illetve külön figyelmet fordítanak a sajátos nevelési igényű gyermekekre is.

A ma átadott pálya összesen 16 millió forintba került, amelyből mintegy 5 millió forintot finanszírozott az önkormányzat, a többit pedig az alapítvány a befolyt TAO támogatásokból finanszírozta. Köszönet ezért az önkormányzatnak, valamint a helyi vállalkozóknak, akik kifejezetten azért ajánlották fel társasági adójukat, hogy az ovi-sport pálya megvalósulhasson a Tátika óvodában, valamint a Magyar Röplabda Szövetségnek a közreműködésért, valamint az óvodapedagógusoknak, akik munkája nélkül mit sem érne ez a nagyszerű program. – mondta dr. Molnár Andrea.

A beszédek után a Gyáli Tátika Óvoda ovisai műsorukkal szórakoztatták a jelenlévőket, majd Karap Erzsébet, Nagy József Elek és dr. Molnár Andra átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel hivatalosan is átadva a létesítményt.

Végül a gyerekek örömmel vették birtokukba a sportpályát.

Az Ovi-Sport Pálya

Az Ovi-Sport Pálya mérete 6 x 12 méter, amely a nagyobb sportpályák arányainak felel meg.

Rétegrend:

  • burkolat: 3 rétegben szőtt töltetlen műfű (a minimális karbantartás érdekében),
  • rugalmas aljzat: 1 x 1 m-es gumilapok,
  • megfelelő sportpálya alépítmény,
  • fogadó szint – megtisztított földterület.

Tartószerkezet: 3 m magasságú acél- és hajlított csőszerkezet.

Palánk rendszer: 75 cm magas esésvédő műanyag bevonatú fa palánk, 2 db ajtóval ellátva.

Az oszlopok teteje: könnyűfém hálótartó vázszerkezettel ellátott rendszer, horganyzott fém szerelvényekkel rögzítve.

Komplex jellege alkalmassá teszi különböző sportágak művelésére, illetve alapjainak elsajátítására: kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda, tenisz és lábtenisz. Ezeken kívül alkalmas eséstan oktatásra, valamint ügyességi játékok, mozgáskoordinációs feladatok gyakorlására egyaránt.