2017. 08. 29.

Őszi lomtalanítás Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Tisztelt gyáli Lakosság!

A korábbi szokások és Gyál Város Önkormányzatának hulladékos közszolgáltatásra vonatkozó rendelete szerint a közszolgáltatás keretein belül évente két alkalommal kerül sor a lakosság által elkülönítetten gyűjtött lomok elszállítására, tavasszal és ősszel.

Idén az őszi lomtalanítás időpontjai:

Szeptember 23. szombat (Gyál-Liget városrészben, Városi Egészségügyi Központ oldalán)

Október 7. szombat (Gyál-Szőlő városrészben, a Spar felőli oldalon)

A lakosság többsége betartja a lomtalanítási szabályokat, akár íratlanul is, egyszerűen saját józan meglátására és a település lakóniak együttélési szabályaira hagyatkozva. Ezek a szabályok természetesnek is tűnnek. Az ő érdeküket védve szeretnénk minden ingatlanhasználónál elérni a szabályok betartását, hiszen  egy frissen vásárolt használt ingatlan teljes bútorzatának elszállítása nem a lomtalanításhoz tartozik. A gyűjtést több órára megakasztja, a többi lakó lomjának begyűjtését késlelteti. A városképet az utcai lomok tovább rombolják és jelentős többletköltséget okoznak a településnek. A lomot a fenti időpontok előtt maximum 24 órával korábban lehet kihelyezni a lakóingatlanok előtti területre. Veszélyes hulladék (festékek, vegyszerek, ezek üres edényzete, gumiabroncs, elektronikai hulladék) kihelyezése TILOS!

A lom hulladék minden magán ingatlan elől elszállításra kerül, egyéb területekre kihelyezett lom szabálytalan és szabálysértési eljárást von maga után. A lomtalanítás időtartama alatt a Közterület Felügyelet és a gyáli rendőrség fokozott ellenőrzést tart, a szabálytalankodókat felelősségre vonják.

Ismételten felhívjuk a lakosok figyelmét, hogy a gumiabroncs és elektronikai hulladék gyűjtésére a szokásos helyen (víztorony mellett kerül sor, a lomok közé szabálytalanul lerakott ezen hulladékokat a begyűjtő cég nem szállítja el.

Kérjük a Tisztelt lakosokat, hogy aki illegális hulladék lerakást észlel, feltétlenül jelezze a Közterület Felügyeletnek ,a 06-29/540-930-as telefonszámon.

A lomtalanítás fő szabályai ide kattintva érhető el.

Használt gumiabroncsok

2017. szeptember 18-től október 6-ig, munkanapokon 8 és 13 óra között lesz lehetőségük a használt gumiabroncsokat díjmentesen leadni a Dobó Katica utca 51. szám alatt (víztorony mellett). Háztartásonként maximum 4 db gumiabroncs adható le. Hulladékot kizárólag gyáli lakosoktól tudunk átvenni a fenti időtartam alatt, ezért az átvétel a lakcímkártya felmutatása után történik. Nagy méretű tehergépkocsi abroncsokat nem vesz át a begyűjtő cég. Az összegyűlt hulladékok újrahasznosításra kerülnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a közterületre bármilyen nemű hulladékot kihelyezni tilos, az szabálysértési eljárást von maga után!

Elektronikai hulladék

Az elektronikai hulladékok leadására egy alkalommal, 2017 szeptember 23-án, szombaton   8 és 14 óra között lesz lehetőség a víztorony melletti téren. Elektronikai hulladék az akár még üzemképes vagy üzemképtelen elektromosan üzemeltetett eszköz. (hűtőgép, TV, informatikai, egyéb háztartási kis- és nagy gép). A régi típusú úgymond „kibelezett” monitorok műanyag háza NEM elektronikai hulladék.

Elektronikai hulladéknak minősül minden hálózati árammal vagy elemmel/akkumulátorral táplált elektromos eszköz és azok tartozékai, alkatrészei és a kábelek. Törött, zúzott eszközöket (pl. TV, monitor)  műanyag alkatrészeket (pl. porszívó gégecső), kompresszortól megfosztott hűtőgépeket NEM veszünk át. NEM minősülnek elektronikai hulladéknak: video kazetták,  CD/DVD  lemezek, nyomtató festékkazetták és patronok!

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra is, hogy aki a gyűjtési időponton kívül szeretne elektronikus hulladékot leadni (197/2014. (VIII. 1.) Korm. Rendelet), az a 400 m2-nél nagyobb kereskedelmi egységekben ezt megteheti (pl. MediaMarkt, Euronics, Tesco… stb). Új elektronikai készülék vásárlásakor a házhozszállítás alkalmával a felkínált ugyanolyan célt szolgáló eszközt kötelesek elszállítani (előre célszerű jelezni). Ebben az esetben a forgalmazó vásárlási utalványt köteles adni (pl. 10%  kedvezmény az új készülék árából)

Tegyünk együtt környezetünk védelme érdekében!

Gyáli Polgármesteri Hivatal