2018. 08. 30.

Összehangolt akcióban érték tetten a rongálókat a közterület-felügyelők

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az utóbbi időben szinte napi rendszerességgel randalíroztak fiatalok a Gyáli Millenniumi Parkban lévő játszótéren. A gyáli közterület-felügyelők több alkalommal is észlelték, hogy a gyerekek és szülők részére felszerelt, 70.000 forintba kerülő napvitorlákat tönkre tették, trambulinként használták azokat. A kihelyezett Plukkido postaládát megrongálták, valamint rendszeresen alkoholt fogyasztottak, szemetelve dohányoztak a parkban. A kameraképek alapján már korábban is kézre kerültek az elkövetők, azonban most éjszakai akcióval is felléptek a hatékonyság érdekében. Az augusztus 29-én történt eseményekről kérdeztük Szilvási Károly közterület-felügyelőt, aki szintén részt vett az esti rajtaütésen.

– Az akció célja a játszóterek ellenőrzése, a randalírozások megszüntetése volt, tíz fő polgárőr (FEGY-es) és két fő közterület-felügyelő vett részt benne. A kora esti óráktól vontuk szoros ellenőrzés alá a játszótereket. Első intézkedésként egy 16-18 fős fiatalokból álló társasággal szemben kellett intézkednünk, akik hangoskodtak, szemeteltek. Mint kiderült, a középiskolásokból álló, javarészt XVIII. kerületi lakosokból álló csapat nyárbúcsúztató bulit tartott, ezzel megzavarva a környékbeli lakók pihenését. Az intézkedés során a bulizók megígérték, hogy kerülni fogják az ilyen viselkedést, valamint az általunk biztosított szemetes zsákokba összeszedték mindazt, amit előzőleg szétszórtak. Rövidesen ismét intézkedni kellett a parkban, a kisgyermekek részére elkerített játszótérre négy, 16 év körüli személy bement, és egyikük azonnal a napvitorlába ugrott. Tettenérés után az adatok megállapítása következett a későbbi eljáráshoz. Sokan nem tudják, hogy azon felül, hogy elsősorban önmagukra veszélyes az ilyen cselekmény, az okozott kártól függően, amennyiben 50.000 ft-ot az meghaladja, büntetőeljárást is von maga után. Ha a kárérték az 50.000 ft-ot nem éri el, szabálysértési eljárást indítunk. Az eljárásokhoz nagy segítséget nyújt az egész játszóteret lefedő kamerarendszer, amely még éjszaka is jó minőségű képet szolgáltat. Tekintettel a már rögzített cselekményekre, többen várhatják, hogy rendőrségi idézéssel, vagy befizetési csekkel kopog náluk a postás. Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy a rendeletek a fiatalokra is vonatkoznak. Az ilyen viselkedés, mint a napvitorlába ugrálás több egy „jó buli”-nál, a folytatás a kórházban, vagy a bíróság előtt történhet. Tudomásul kell venni, hogy nem tűrjük!” – mondta Szilvási Károly.

A park a pihenést szolgálja, a játszótér pedig a gyerekeket. Sok ember még arra sem veszi a fáradságot, hogy a játszótértől 5 méterre lévő nyilvános vécét használja, helyette a bokrokat locsolja. A közterületen való italfogyasztást helyi rendelet tiltja, ahogyan a szemetelést is. A játszótér nem kocsma, nem nyilvános vécé. A jövőben is szigorúan fellépnek a közterület-felügyelők a rendeletek megszegőivel szemben. Az igaz, hogy nem tudnak folyamatosan jelen lenni, minden esetben tetten érni, de a kamerafelvételek elemzése után a felelősségre vonás megtörténik.