2017. 11. 22.

Ökoiskola Címet nyert az Eötvös iskola

Facebookon
Twitteren
E-mailben

2017. november 17-én további a gyáli ÉSZC Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája átvehette az Ökoiskola Címet. Az ünnepség helyszíne az Eszterházy Károly Egyetem Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeuma volt. A díjat Botka-Kovács Judit a Földművelésügyi Minisztérium Agrárszakképzési Főosztályvezetője adta át az első díjasoknak. A gyáli iskola képviseletében Horváthné Körmendi Andrea igazgató vette át az oklevelet, az eseményen részt vett Gyepesy Imola tanárnő, a pályázat koordinátora is. Az oklevelet Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár és Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár írták alá.

Ökocím 2
Horváthné Körmendi Andrea intézményvezető

Ökocím átvétele

Horváthné Körmendi Andreát az intézmény igazgatóját kérdeztük az Ökoiskola Címről:

Mit jelent az ökoiskola?

Elsősorban intézményi szintű elköteleződést a fenntarthatóság, az emberiség értékeinek megőrzésére és megvalósítására. Szemléletváltozást jelent, hogy az új generációk ne csak ismerjék a globális világ eseményeit, de tevőlegesen is vegyenek részt a közvetlen és tágabb környezetük alakításában. Az Ökoiskola Programot 2000-ben közösen indította útjára az Oktatási Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a fenntartható fejlődés tanítása és közvetítése iránt elkötelezett iskolák részére. Vannak első díjasok, vannak megújítók és vannak örökös ökoiskolák is. (A mi célunk is ez utóbbi megszerzése). 2016-tól több mint 900 iskola nyerte el a címet, ez a magyar iskolák 23%-a. A globális felelősségvállalásra nevelés gyakorlatilag minden műveltségterületen megjelenik, így tulajdonképpen minden tantárgyba beágyazhatóak valamilyen módon. Ezen kívül helye van a tanórai és a tanórán kívüli programokban is.

Milyen feltételeknek kellett megfelelni a cím elnyeréséhez?

A cím elnyeréséért pályázni kellett. Mi az előző tanév II. félévében nyújtottuk be pályázatunkat. Többek között egy önértékelési adatlapot kellett kitöltenünk, azokat dokumentumokkal alátámasztva, azoknak megfelelő pontszámokat lehetett összegyűjteni. Az iskola éves munkatervében kiemelt helyen kell, hogy megjelenjen a környezettudatossággal, a fenntarthatósággal, egészségfejlesztéssel kapcsolatos programok kínálata. Mind a nevelőtestületnek, tanáraik által pedig diákjainknak elkötelezettnek kell lenni a célokkal. Megvalósítható programokat vállaltunk a következő három évre vonatkozóan, mint például egy bio konyhakert kialakítása az udvaron, osztálytermenként minimum 4 db növény elhelyezése és gondozása.

A gyakorlatban milyen változásokat jelent a tanárok és a diákok életében ökoiskolaként működni?

Szeretnénk, ha a tanulóink mindennapjaiba beépülne például az iskolai, majd a közterületeken való szemetelés mellőzése, a PET-palackok, papírok elhelyezése a szelektív tárolókba, órák után a világítás lekapcsolása és még sorolhatnánk. De ide tartoznak a hagyományaink őrzése is. Természetesen az iskola honlapján is elhelyezhetjük az ökoiskola hivatalos logóját, valamint az ezzel kapcsolatos dokumentációnkat fogjuk megjeleníteni a menüpontban. Az Ökoiskola Címet 2020-ig kaptuk, ezt követően újabb pályázatot kell írni a megújításhoz, majd az Örökös Ökoiskola Cím elnyerése a cél.

Gyál város minden lakója nevében gratulálunk a cím elnyeréséhez, és további sok sikert kívánunk a kitűzött céljaik megvalósításához!

VS