2019. 08. 27.

#NEM, ne tűrjük az erőszakot!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Bizonyára sok olvasónk előtt ismert, hogy a közelmúltban több, állatok ellen elkövetett brutális cselekmény történt kishazánkban. Ezen állatkínzások, a naponta elkövetett halálos kimenetelű bántalmazásoknak csak apró darabja. Sajnos, napi szinten halnak meg állatok kegyetlenség révén, csak nem kerülnek nyilvánosságra. Jelen cikkünk megszületését e szomorú események inspirálták, hiszen nem mehetünk el szó nélkül ilyen kegyetlenségek mellett. 2019.augusztus 25-én, Magyarországon, több mint 160 állatvédő szervezet fogott össze, és 27 helyszínen, köztük Gyálon is, rövid megemlékezést tartottunk. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mi, mindannyian tehetünk azért, hogy ezeket a cselekményeket megelőzzük vagy segítsük a felderítésüket.

Először is tisztázzuk, mi az állatkínzás. Azt, hogy hogyan kell tartani állatainkat, milyen körülményeket kell számukra biztosítani, elsősorban az állatvédelmi törvény és több kormányrendelet szabályozza. Ha valaki ezeket az előírásokat megszegi, azaz rosszul tartja az állatát, akkor ezen jogszabályok alapján az állatvédelmi hatóságok járnak el közigazgatási eljárás keretében. Ha a tartási körülmények olyan rosszak, hogy az már az állat egészségét, életét sérti/veszélyezteti, vagy állatbántalmazás történik, esetleg valaki az állatát kidobja otthonról, akkor beszélünk állatkínzásról. Ez már a Büntető Törvénykönyvbe ütköző cselekedet, azaz bűncselekmény, amiben a rendőrség nyomoz és végül a bíróság hoz ítéletet. Nem megfelelő állattartási ügyben, a város elsőszámú állatvédelmi hatósága a város jegyzője intézkedik. Ide tartozik például, a tartós láncon tartás, nem megfelelő körülmények közötti, a fajtának nem megfelelő tartás, vagy éppen a tény, hogy a gazda nem tesz azért, hogy megakadályozza állata közterületre való kijutását.

Elméletben szépen hangzik, hogy az állatokat több jogszabály is védi, azonban a gyakorlatban ahhoz, hogy tényleges védelmet kapjanak az állatok, a hatóságok érdemi fellépésén túl szükség van ránk, civil emberekre is. Mire gondolok, mikor azt mondom, hogy szükség van a civil emberekre ebben a „küzdelemben”?

Elsősorban arra, hogy ne hagyjuk szó nélkül, ha látjuk, hogy a szomszédunk méteres láncon tartja a kutyáját étel-ital nélkül. Ne legyünk némák, mikor azt látjuk, hogy valaki üti-veri az állatát. Hogy a felesleges kutya/macska szaporulattól úgy szabadul meg, hogy az újszülötteket agyonüti, vízbe fojtja. Hogy a megunt kutyáját kidobja a határba. Jelentsük be ezeket az eseteket az állatvédelmi hatóságoknak, rendőrségnek. Merjünk kiállni, tanúskodni. Városunkban Gyálon, a hatóságok nem utasítanak el, a jegyző eljár bejelentés esetén, a gyáli rendőrőrs is példaértékű figyelmet fordít az állatkínzási, állattartási eseteknek, hisz aki az állattal így bánik, embertársait se kíméli.

Segítsük az állatvédelmi szervezetek munkáját. A rosszul tartott, esetleg megkínzott állatokat az állatvédő szervezetek szokták átvenni, mivel sajnos az egész országban nem található egyetlen olyan, államilag fenntartott telephely sem, ahol az ilyen szerencsétlen állatok elhelyezhetőek lennének. Az állatvédő szervezeteket azonban civil emberek tartják fenn, akik nem számíthatnak másra, csak más civil emberek jóindulatára, támogatására. Segíthetünk ideiglenes befogadással, anyagi támogatással, tárgyi adományokkal.

Hiszek abban, hogy mi, normális gondolkodású, felelős emberek vagyunk többségben, akik elítélik az állatokkal szembeni kegyetlenkedést. Ezt a többséget azonban meg is kell mutatnunk, nem maradhatunk néma többség. #NEM, ne tűrjük az erőszakot!  Köszönjük!

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Wolf Dániel,  telefon: 06-29/544-124, E-mail: wolf.daniel@gyal.hu).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke