2022. 11. 10.

Ne ússzunk mérgező füstködben télen! Az illegális hulladékégetés kockázatairól.

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A tél közeledtével egyre többen égetik el a háztartási, ház körüli hulladékot, fűtőanyagként felhasználva azokat. Sok esetben mindezt büntetlenül, hiszen az illegális hulladékégetést elszenvedők nem tudják, hogy igenis fel lehet lépni a jogszabályokat sértő cselekmények ellen.

A hulladék égetése mindenkinek szigorúan tilos!

Az illegális hulladékégetés negatív következményei rendkívül kiterjedtek, ugyanis élettani és környezetkárosító hatásuk van. A légkörbe jutó mérgező gázok szív- és érrendszeri (infarktus, trombózis), valamint légzőszervi megbetegedést (tüdődaganat, asztma), immunrendszer károsodást, hormonháztartási rendellenességet, meddőséget, impotenciát, fejlődési rendellenességet, bőrgyulladást és emésztőszervi problémát is okozhatnak. A házi szemét égetésekor nemcsak a belélegzett szennyezőanyagok veszélyeztetik az ember egészségét, hanem a talajba bejutva a növényeken és állatokon keresztül a táplálékláncba bekerülve és ott felhalmozódva is kifejtik káros hatásaikat.

Mit tehet, ha a szomszédja hulladékot éget?

Ne féljen a szomszéddal való konfrontációtól, hiszen az ő érdeke is, hogy egészségesen éljen.

A jószomszédi viszony megtartása érdekében először baráti jelleggel mondja el neki, hogy ezzel mérgezi a környék levegőjét és veszélyezteti saját és családtagjai, házi állatai egészségét is.

Ha nem használ a jó szó, akkor bejelentést kell tenni. Forduljon a Gyáli Járási Hivatal Hatósági Osztályához! Tel: 06-29/544- 100, e-mail: gyal.jarasihivatal@pest.gov.hu A bejelentés illetékmentes és írásban történik. Ide vonatkozó jogszabály: 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. A hatóságok munkáját nagyban segíti, ha képekkel vagy videofelvételekkel dokumentálja a kialakult helyzetet.

Aki hulladékot éget legtöbb esetben tudatlanul teszi. Ezért kérünk mindenkit, aki csak teheti hívja fel a figyelmet minél több helyen az illegális hulladékégetés veszélyeire.

A kerti zöldhulladék égetése is TILOS!

Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2018. januártól rendeletben tiltja az avar és kerti hulladék égetését. A tűzgyújtással kapcsolatos szabályok megszegése akár 3 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható! Városunkban az FCC Magyarország Kft. az év elején közzétett és a háztartásokhoz eljuttatott naptárban megjelölt időpontokban szállítja el az ingatlanok elé kihelyezett zöldhulladékot, azonban fontos, hogy az ingatlanonként elhozandó zöldhulladék mennyisége 1 m3-nyi, azaz nagyjából 10 zsáknyi mennyiségre korlátozódik alkalmanként (zsákos és kötegelt együttesen értve).

A korábbi évek tapasztalatai és igényei alapján, valamint a hosszúra nyúló őszi időszak miatt Gyál város vezetése 2022-ben a közszolgáltatás keretein túlmutatóan további zöldhulladékgyűjtési alkalmat rendelt meg, amely a szokásos kétheti ciklusban 2022. december 5. – 2022. december 16. között valósul majd meg a gyűjtési naptárban kiadott utcalistát követve.

A közszolgáltatás keretein túlmenő mennyiségeket az ingatlantulajdonosok az FCC gyáli hulladékkezelő központjában leadhatják 2022.12.31-ig 1 000 kg mennyiségig díjmentesen, ha az ingatlantulajdonos a rendszerben nyilvántartott, szerződött és tartozása nincsen. Az efölötti mennyiséget a mindenkor érvényes kapuáron veszik át (ez 2022.12.31-ig 22,23 Ft/kg +áfa).

Közös érdekünk a tiszta levegő, hiszen a FÜST-ÖL!