2017. 08. 30.

Nagyszabású kompetenciafelmérés indul

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az EU támogatásával PIAAC kompetenciafelmérést indít Magyarországon. Az OECD felnőtt képesség- és készségmérési programja, a PIAAC a felnőttek készségeiről eddig készített legátfogóbb nemzetközi összehasonlító vizsgálat, amely pontos képet ad arról, hogy a 16-65 év közötti felnőttek mennyire használják képességeiket munkájuk során. Az adatgyűjtés során a KSH megbízásából a Statek Kft. fényképes igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel a válaszadókat. Az adatgyűjtés 250 településen zajlik, köztük Gyálon is. Az NGM honlapján olvasható információk szerint az OECD globális tudásbázisára építve dolgozta ki ezt az egyedülálló és nagyszabású eszközt, amely lehetővé teszi a résztvevő országokban a felnőttek tudásszintjének mérését és az információs korban nélkülözhetetlen jártasságok, illetve a mindennapi életben szükséges és a munkavégzés során használt alapkompetenciák vizsgálatát.

A lakosság és az önkormányzat részére hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:30 óra, pénteken 8:00 és 14:00 óra között a 06 (80) 200 766 telefonszámon, vagy a piaac@ksh.hu e-mail címen adnak további felvilágosítást. Az adatgyűjtéssel és eredményekkel kapcsolatosan a kutatás hazai (https://piaac.nive.hu/) és nemzetközi honlapja (http://www.oecd.org/site/piaac/) nyújt tájékoztatást.

Felhívjuk a Tisztelet Lakosság figyelmét, hogy az adatgyűjtések alkalmával a trükkös csalók kihasználhatják az alkalmat és magukat kérdezőbiztosnak kiadva bemennek a házakba. A KSH kérdezőbiztosai fényképes igazolvánnyal rendelkeznek. Fokozott figyelemmel legyenek! A részvétel természetesen önkéntes, az adatbázisba bekerülő adatok anonimek. A KSH által küldött tájékoztató ide kattintva tekinthető meg.