2020. 01. 22.

Mutatjuk az idei közművelődési díjazottat – Kultúra napja Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A magyar kultúra napja Gyálon

Igazi kulturális kavalkáddal ünnepelhettük a magyar kultúra napját az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban 2020. január 21-én.

A XXIX. Gyáli Téli Tárlat díjazott alkotóinak csoportos kiállítása mellett Juhász Ida az Értéktár Bizottság elnökeként megnyitotta a Helyi Értéktár Kiállítást, majd a helyi értékekhez köthető személyeknek emléklapot adott át a helyi értéktárba való bekerülésért.

Ezt követően a színházteremben Nagy József Elek alpolgármester ünnepi beszédével kezdetét vette a kultúra napi műsor, amelynek egyik meghatározó momentumaként minden évben átadásra kerül a Közművelődési Díj a felnőtt kitüntetettnek.

Ez alkalommal Jene Miklósné, az Arany János Közösségi Ház igazgatóhelyettese, a városi könyvtár vezetője vehette át az elismerést.

Az ünnepi műsor második felében Kalmus Felicián csellista produkcióját élvezhette a közönség.

Az eseményen részt vett Lendvay-Kiss Anita önkormányzati képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke, valamint Kovalik Józsefné városunk díszpolgára is.

Jene Miklósné laudáció:

Jene Miklósné köztiszteletben álló, kétgyermekes gyáli lakos. Gyermekkorában költözött a családja Gyálra, negyven éve él városunkban.

A több mint 60 000 kötetes könyvtár munkatársa 2014 óta, majd 2018-ban szakmai vezetője lett. Irányításával Gyál város közösségi értéke, a könyvtár új életre kelt és dinamikus fejlődésnek indult. A közösségfejlesztési és a könyvtárszakmai célok az általa meghatározott stratégiai keretekben valósulnak meg. Irányítása alatt a könyvtár közkapcsolatai megerősödtek, a közönségkapcsolatai új lendületet vettek. Vezetése alatt mind az olvasók száma, mind a kötetállomány folyamatosan növekszik, kiszolgálva az olvasói igényeket és erősítve városunk nevelési, oktatási intézményeinek, pedagógiai céljainak megvalósítását. A könyvtár szolgáltatási minősége folyamatosan emelkedik, irányítása alatt az új és korszerű platformok – Nava pont, nemzeti, könyvtári archívumokhoz való hozzáférés, internetes és vizuális felületek – is az olvasók rendelkezésére állnak. A könyvtár bekapcsolódott az életen át tartó tanulás ágazati kihívásaiba ekképpen reagálva a látogatók igényeire, így a gyáliak rendszeres tanfolyamokon fejleszthetik a különféle kompetenciáikat. Irányításával a könyvtár bekapcsolódott Gyál város kiemelt rendezvényeibe, ahol játékos és interaktív formában hívják fel a lakosok figyelmét a Gutenberg-galaxis szépségeire.

Vezetésével a könyvtár őrzi, tematizálja a helytörténeti értékeket. Könyvtárszakmai eszközökkel és módszerekkel, vagyis író-olvasó találkozók, mesemondó és meseolvasó programok, pályázatok, gyermek- és családi foglalkozások egész sorával járul ahhoz hozzá, hogy városunk kulturális élete olyan legyen, mint egy ezerszínű virág.

Jene Miklósné mind az Arany János Közösségi Ház, mind a Városi Könyvtár gyerekprogramjainak állandó és meghatározó formálója, szereplője, kezdeményezője. Rendszeresen szervez könyvtárszakmai szempontból is értékes közösségfejlesztési programokat.

Lehengerlő, kedves, empatikus és határozott személyisége a legfontosabb záloga annak, hogy a városi könyvtár, mint márka ma az egyik legkedveltebb városi érték.

Családanyaként is elhivatott abban a kulturális tudásátadásban, amelynek keretében a következő évtizedekben is megalapozott lesz a város olvasási és könyvtárhasználati sokszínűsége.

Évek alatt több ezer felnőttel és gyermekkel szerettette meg a magyar könyvkultúra értékeit.