2017. 06. 20.

Mintegy 230 milliós energetikai beruházás a gyáli iskolákban

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Májusában vette kezdetét a nagyszabású beruházás, melynek keretében már idén őszre teljesen megújul kívülről a Gyáli Bartók Béla Általános Iskola, valamint a Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola épülete. Az iskolák a felújításnak köszönhetően takarékosabb üzemmódban működhetnek a jövőben, hiszen a korszerűsítés eredményeként az iskola által felhasznált teljes energiamennyiség nagy százalékban csökken. A beruházás 230 millió forintos költségvetésből valósul meg, amelyet az Önkormányzat célzottan az „Iskolák energiahatékonyságát javító támogatás” keretéből nyert el a Kormányzat jóvoltából.  A városvezetés folyamatosan azon dolgozik, hogy minden gyáli gyermek a lehető legkorszerűbb körülmények között tanulhasson, ennek köszönhetően a pályázatot az elsők között adták be. A felújítás járulékos haszna a mostani épületek esztétikai újjászületése, valamint hogy a gyermekek és a pedagógusok komfortosabb környezetben végezhetik munkájukat. A Környezet és Energia Operatív Program keretében készülő beruházásban elvégzik az épület teljes külső hőszigetelését, kicserélik a nyílászárókat és napelemeket helyeznek el a tetőn. A felújítás fő oka az iskolák rossz szigetelése, ami miatt télen csak jelentős hőveszteséggel lehetett fűteni, nyáron viszont túl gyorsan felmelegedtek az épületek. A felújítási munka májusban indult, a közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatását követően. A tervek szerint a Bartók iskolában szeptember 1-én már a felújított épületben tanulhatnak a diákok, míg a Zrínyiben egy nem várt tetőszerkezeti javítás miatt kisebb csúszásra lehet számítani, azonban ez egyáltalán nem befolyásolja az iskolakezdést.

19369012_10206754428178523_1519999634_o

A projekt célja az energetikai fejlesztés mellett az is, hogy az iskolában megvalósuló fejlesztéseket modellként használva környezettudatosságra nevelje a gyerekeket. Az épületek látványterveit a későbbiek során közzéteszi az Önkormányzat.

Tervező: Magyar Energia Centrum Kivitelező: Phlegon Konzult Kft. és Kinamé Kft.- Hidi-Top Kft. konzorcium Szakmai felügyelet: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft.

Műszaki ellenőrzés: Rimán Imre Projekt vége: 2017. december 18. Felújítás összköltsége: bruttó 233,1 millió Ft