2018. 04. 3.

Mikor lesz „veszélyes eb” egy kutya?

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Miért is fontos ez a kérdés? Mert pillanatok alatt megtörténhet, hogy kutyánk, akiben 100%-ban megbízunk, más állatnak vagy embernek sérülést okoz. Soha nem tudhatjuk, mi játszódik le kutyánk fejében, szerez e esetleg olyan sérülést, szenved e olyan betegségben, ami magatartását hirtelen megváltoztatja. Ezért SOHA ne hagy kutyád egyedül kisgyermekkel, SOHA ne hagyd, hogy gyermeked ugráljon rajta, ide-oda huzigálja vagy az állatnak nem kényelmes szituációba hozza. SOHA ne hagyd egyedül sétálni közterületen, „majd visszajön, csak egy kört megy” alapon! Az állat tettéért részben te is felelős vagy, de a végén valószínű ő kapja a legnagyobb büntetést.

2011 óta a korábban érvényes szabályozással ellentétben nem az ebek fajtájából adódóan (bull típusú) minősítenek veszélyesnek egy ebet, hanem fajtától függetlenül. Ha egy kutya, más állatnak, embernek sérülést okoz, a járási állat-egészségügyihatóság köteles vizsgálni a sérülés keletkezésének körülményeit. Az okozott sérülés, a körülmények és az eb vizsgálata alapján különböző jogkövetkezményei lehetnek az egyes eseteknek. Ilyen például az írásos figyelmeztetés, vagy az ebre közterületen szigorúbb szabályozások vonatkozhatnak, mint más ebekre, pl. szájkosár használata, képzésre vagy éppen ivartalanításra kötelezhetik, veszélyes ebnek minősíthetik, de sajnos egyes esetekben az állat életének kioltása is szóba kerülhet. Persze mindezt különböző hatóságok és szakemberek vizsgálatai előznek meg.

Ha egyszer kutyánkat veszélyes ebnek minősítették, nagyon szigorú szabályozások vonatkoznak rá és gazdájára. Ilyenkor kizárólag állatvédelmi hatóság által kiállított 2 évig érvényes jogszabályban meghatározott díj megfizetésével történő engedéllyel, ivartalanítva tarthatja a gazda kutyáját. Az eb, ha veszélyesnek minősítik, vadállatnak minősül és például nem végezhet és tanulhat őrző védő feladatokat, nem lehet az országba behozni vagy kivinni, külön nyilvántartásba veszik gazdája és felügyeletét ellátó adatait. Sokan nem gondolnák, de az állat csak minimum 5 cm-es „veszélyes” és gazdái adatival ellátott nyakörvben tartható! Ahol a kutya él, a kapun kívül és belül jól láthatóan táblát kell elhelyezni veszélyes eb és támadó eb jelképet ábrázoló jelzéssel. A szállítása is szigorú szabályozások érvényesek!

Egy apró emberi figyelmetlenségből, katasztrófa és súlyos balesetek történhetnek. Az állat nem játék, a felelős állattartással sok nem kívánt kellemetlenségtől megóvhat minket és szeretett kutyánkat!

Köszönjük!

A következő kiadványban a közterületen való sétáltatás szabályairól fogunk írni!

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Kurucz-Szigetvári Szonja, telefon: 06-29/540-952).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke