2019. 12. 16.

Megnyugtató eredmények születtek városunk zajterhelésével kapcsolatban

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A környezeti zajterhelés meghatározása és értékelése céljából a stratégiai zajtérképek, valamint az ezeken alapuló, a zajterhelés megfelelő szinten tartása, illetve mérséklése érdekében végrehajtandó stratégiai intézkedéseket megfogalmazó ún. zajvédelmi intézkedési tervek elkészítése és rendszeres felülvizsgálata hazánk európai uniós tagságából eredő kötelezettsége. A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. feladata a fő közlekedési létesítmények közül az állami kezelésben lévő nagyforgalmú közutak és vasútvonalak stratégiai zajtérképeinek és zajvédelmi intézkedési terveinek elkészítése, valamint azok rendszeres felülvizsgálata.

A környezeti zaj kezeléséről és értékeléséről szóló 280/2004. (X. 20.) Kormányrendeletben (a továbbiakban: Korm. rend.) előírtaknak megfelelően a KTI elkészítette a fő közlekedési létesítmények közül a nagyforgalmú vasutak (30 000 szerelvény/évnél nagyobb forgalmú vasútvonalak) és a nagyforgalmú közutak (3 millió jármű/évnél nagyobb forgalmú országos közúti szakaszok) stratégiai zajtérképeit és intézkedési tervét.

A vizsgálat eredményeként megállapítható, hogy Gyál településen lakóingatlant érintő nagyforgalmú vasútvonal nem található, az M0 autóút és az M5 autópálya településünk mellett futó szakaszain pedig a zajterhelés nem éri el azt a szintet, hogy bármiféle beavatkozást kelljen tenni.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az intézkedési tervjavaslatok társadalmi egyeztetésére van lehetőség. A tervek az alábbi linken megismerhetőek, azzal kapcsolatban megtehetik észrevételeiket az igazgatas@gyal.hu e-mail címre történő megküldésével.

A társadalmi egyeztetésre jelen felhívástól számítva 30 nap áll rendelkezésükre, ezt követően az észrevételek összesítése után, a KTI véglegesíti az intézkedési tervet.

Tájékoztatjuk továbbá a Tisztelt Lakosságot, hogy az intézkedési tervjavaslatokhoz kapcsolódó, a KTI által 2018-ban készített stratégiai zajtérképek a http://ugyelza.kti.hu/map/ linken keresztül bárki számára bejelentkezés nélkül is elérhetőek.

Hirdetmények