2020. 06. 2.

Mégis megtartják a Nemzeti összetartozás napi megemlékezést

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország – Horvátország nélküli – területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az I. világháborút lezáró békefolyamat legellentmondásosabb területi döntése családokat, falvakat, városokat, régiókat választott ketté, a döntést követő nacionalizmus pedig a következő évtizedekben számos egyéni és kollektív jogfosztáshoz vezetett.

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Ezen a napon az egész Kárpát-medencében megemlékezések keretében hajtunk fejet – idén a századik évforduló alkalmából.

Gyál is méltó módon emlékezik meg a Nemzeti Összetartozás Napján, 2020. június 4-én, csütörtökön 18 órakor. A városközpontban lévő Trianoni emlékműnél rendezett megemlékezésen köszöntőt mond Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, ünnepi beszédet mond Nagy József Elek alpolgármester, közreműködik Pelsőczy László színművész, a legendás István a király rockopera Szent Istvánja, Sorbán Enikő erdélyi énekművész, a Gyáli Arany Gyermek Néptáncegyüttes, valamint a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai. Csatlakozzon a megemlékezéshez egy szál virággal!

20 óra 20 perckor a Gyáli Erdélyi Székely Kör tagjai fellobbantják az Összetartozás Lángját a Trianoni emlékmű melletti székelykapunál, amelyhez bárki csatlakozhat egy mécsessel.

Tisztelettel várjuk Önt is!

Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár idén egy, a gyáli lakosok által felajánlott képekből készített kiállítással készül az alkalomra.

Közzétett felhívásunkra több száz gyáli fotó és dokumentum érkezett az első világháborút lezáró évek és a trianoni döntés körüli évek családtörténeteiből. Az 1910-25-as évekből számtalan családi fotó, emlék, anyakönyvi kivonat, iskolai dokumentum, tábori levelezőlap, hadijelvény, kitüntetés, személyes napló vagy bármi, ami az emberi (családi) történések szemszögéből (pl. háztartási könyv, esküvői, családi fotó, kalendárium stb.) érkezett hozzánk. Az anyagokat digitalizáltuk és a honlapunkon június 4-étől közzétesszük.

Emellett a Közösségi Házban egy különleges, válogatott, a beküldött személyes emlékekből összeállított tablókiállítás nyílik. A kiállítás június 4-től látogatható – a közegészségügyi rendelkezések betartása mellett. A kiállítás megtekinthető hétfőtől-péntekig 8-20 óra között, szombaton 8-13 óra között.