2019. 10. 16.

Meghívó – október 23-i városi megemlékezésre

Facebookon
Twitteren
E-mailben

1956-os forradalom és szabadságharc a magyar történelem meghatározó és fényes eseménye volt. 63. évvel ezelőtt a diktatúra ellen fellázadva, egyetemi és civil tüntetéssorozat kezdődött, amely forradalmi ellenállásban folytatódott. A nemzeti tiltakozást a szovjet hadsereg fegyveres beavatkozása törte meg. Gyálon – ezeken a napokon – a Pribék János vezette Nemzetőrség az egész közösséget cselekvésre bírta. A Közösségi Ház elődjében, a mozi épületében gyűlt össze a helyi lakosság, hogy megalakítsák a Nemzeti Bizottságot, a Nemzetőrséget. Az évfordulóló alkalmából ugyanezen a „történelmi” helyen az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermébe hívjuk a város lakóit közös ünneplésre.

Az ünnepség keretében láthatják a Gyáli Bartók Béla Általános Iskola tanulóinak megemlékező színpadi műsorát, közreműködik Farkas Éva színművész. Ünnepi beszédet mond Pápai Mihály polgármester.

A színházi programot követően az ünneplők a hagyományok szerint fáklyákkal vonulnak a Templom térre, hogy elhelyezték a tisztelet és kegyelet koszorúit az 1956-os emlékműnél, Barth Károly szobrászművész, Gyál díszpolgárának alkotásánál.

A megemlékezésre 2019. október 23-án szerdán, 17 órától kerül sor az Arany János Közösségi Ház Színháztermében.