2022. 10. 5.

Meghívó – október 21-i városi megemlékezésre

Facebookon
Twitteren
E-mailben

1956-os forradalom és szabadságharc a magyar történelem meghatározó és fényes eseménye volt. 66. évvel ezelőtt a diktatúra ellen fellázadva, egyetemi és civil tüntetéssorozat kezdődött, amely forradalmi ellenállásban folytatódott. A nemzeti tiltakozást a szovjet hadsereg fegyveres beavatkozása törte meg. Gyálon – ezeken a napokon – a Pribék János vezette Nemzetőrség az egész közösséget cselekvésre bírta. A közösségi ház elődjében, a mozi épületében gyűlt össze a helyi lakosság, hogy megalakítsák a Nemzeti Bizottságot, a Nemzetőrséget. Az évfordulóló alkalmából ugyanezen a „történelmi” helyen az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermébe hívjuk a város lakóit közös megemlékezésre.

A megemlékezés keretében láthatják a Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulóinak megemlékező színpadi műsorát, közreműködik Jegercsik Csaba, Erkel Ferenc-díjas színművész. Ünnepi beszédet mond Nagy József Elek alpolgármester.

A színházi programot követően az megemlékezők a hagyományok szerint fáklyákkal vonulnak a Templom térre, hogy elhelyezték a tisztelet és kegyelet koszorúit az 1956-os emlékműnél, Barth Károly szobrászművész, Gyál díszpolgárának alkotásánál.

A megemlékezésre 2022. október 21-én pénteken, 17 órától kerül sor az Arany János Közösségi Ház Színháztermében.