2023. 02. 28.

Meghívó – március 15-i nemzeti ünnepre

Facebookon
Twitteren
E-mailben

175 éve, 1848. március 15-én robbant ki Pesten a nemzet felemelkedéséért küzdő ifjúság által vezetett forradalom. A Párizsból induló forradalmi hullám két nap alatt érte el Bécset, majd Pestet. A forradalom élére Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór álltak. Petőfi Sándor naplójából tudhatjuk, hogy a Pilvax kávéházban született meg a forradalom menetrendje, először a tanuló ifjúságot szólították magukhoz az Egyetem téren, aztán lefoglalták Landerer Lajos nyomdáját. A Tizenkét pontból álló radikális követelés és a Nemzeti dal így lett gyorsan ismert Pesten. A röplapok hatására délután 3 órára a Nemzeti Múzeum kertjébe gyűlést hirdettek. A Múzeum-kertből a tömeg a Városházára, majd Budára vonult Táncsics Mihály kiszabadítását követelve. Aznap este a Nemzeti Színházban a nép akaratára Katona József Bánk bán című előadását tűzték műsorra. Március 15-e a legnagyobb nemzeti ünnepeink közé tartozik, mely nap minden korban a magyar szabadság szimbóluma volt és az is marad.

Gyálon méltó megemlékezéssel tiszteleghetünk a márciusi ifjak előtt. 2023. március 15-én 9.30 órától az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárben megrendezésre kerül a XXXI. Gyáli Téli Tárlat díjazottainak csoportos kiállításának és a Petőfi 200 tablókiállítás megnyitója.

A kiállítást megnyitja Nagy József Elek alpolgármester.

10.00 órától ünnepi megemlékezés kezdődik a Színházteremben. Ünnepi beszédet mond: Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő.

Az ünnepi műsor közreműködői: Rubold Ödön színművész, a Gyáli Arany Gyermektáncegyüttes és a Gyáli Ady Endre Általános Iskola tanulói.

Az ünnepség a hagyományokhoz híven koszorúzással zárul a Templom téri kopjafánál.