2018. 03. 6.

Megfelelő és biztonságos elhelyezése kedvencemnek

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A „gondos gazda”, kedvence megfelelő elhelyezéséről is szívvel lélekkel gondoskodik. A kertbe láncra vert, megfelelő mozgástérrel nem rendelkező háziállatok tartása a 21. században már nem elfogadható, törekednünk kell ennek változtatására. Az állatok védelmének vannak általános szabályai, amit az állattartóknak be kell tartani. Ez nem egy lehetőség, hanem ezt az állatvédelmi törvény írja elő, amiből az előző részekbe bemutattunk egy-egy fontos részletet a tartást illetőleg. Most a biztonságos elhelyezésről fogunk írni, amire mindig ügyelnünk kell, ha állatot tartunk. A kialakítása során tekintettel lenni az állat korára, nemére és élettani állapotára. Ezek olyan állattartói magatartások, amelyek az állat jó létéhez nélkülözhetetlenek. Figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a környezeti viszonyok megfeleljenek az állat szükségleteinek. Ügyeljünk, hogy a tartási helyen lévő tárgyak ne okozzanak sérülést (beszorulás, borulás, mérgezés veszély stb.) . Biztosítsuk az állataink számára a nyugalmat, ha több féle állatunk van (pl. kutya-macska vagy több kutya) akkor csak abban az esetben tarthatjuk őket együtt, ha egymás testi épségét nem veszélyeztetik, valamint mindkét állat rendelkezik olyan tartózkodási hellyel ahol zavarás nélkül pihenhet, táplálkozhat. Agresszív viselkedésű állatot TILOS más állattal együtt tartani!

A biztonságos elhelyezéshez hozzátartozik az időjárási viszonyoknak való megfelelő elhelyezés is. Óvjuk háziállatunkat a túlzott melegtől, erős napsütéstől, a fagytól, a zivatartól és a széltől. Alakítsunk ki számukra biztonságos menedéket az időjárás viszontagságai elől. Ügyeljünk, hogy ne legyenek állandó fényben vagy sötétségben. A kutyánk számára megoldás egy szigetelt kutyaház, amely magasabb alapon áll, bejárata védve van a széltől. Tilos kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagy testű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan tartani! A kutyát, macskát úgy kell tartani, hogy az lehetővé tegye természetes viselkedését, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult élet- és szokásrendjét tartósan és szükségtelenül ne zavarja. Ügyeljünk a társadalmi együttélés kölcsönösen kötelező szabályai szerint embertársainkra is. Legyünk tekintettel arra, hogy kutyánkat a – másokat fölöslegesen és általában nagyon zavaró – ugatásról feltétlenül szoktassuk le. Ehhez adott esetben szakemberek segítségét is kérhetjük, valamint válasszunk olyan fajtát, mely a társas élethez alkalmas.

Köszönjük!

A következő kiadványban a veszélyes ebnek tartott állatokról fogunk írni!

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Kurucz-Szigetvári Szonja, telefon: 06-29/540-952).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke