2019. 05. 13.

Megemlékezést tartottak a II. világháború gyáli áldozatainak emlékére

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A II. világháború áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezést Gyál Város Önkormányzata és a Gyál Kertváros Polgári Kör május 10-én, pénteken 18.00 órakor, a Gyáli Millenniumi Parkban található II. világháborús emlékműnél.

A II. világháború 1945. május 8-án véget ért. Háború ekkora világégést még soha sem okozott, ennyi emberéletet nem követelt. A település környékéről 1500-2000 holttestet temettek tömegsírokba a mai Millenniumi Park területén. Pontos adatokat azóta sem tudnak az áldozatok számát és személyét illetően, de aligha volt olyan család, ahol ne gyászoltak volna egy édesapát, egy édesanyát, szomszédot, vagy kedves ismerőst. A megemlékezésen beszédet mondott dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, aki beszédében elmondta: „Gyál települését sem kerülte el a háború és a pusztítás. A front a település közelében volt. Hol a németek, hol a szovjetek foglalták el a települést. Három évvel ezelőtt, mikor itt Gyálon megemlékeztünk erről az évfordulóról, Papp János gyáli munkaszolgálatos visszaemlékezéseiből idéztem. Ő magyar katonaként átélte, hogy törtek be az oroszok Gyálra, a régi mozival szemközti fás területre.  Ott ágyúkat telepítettek, és lőtték a visszavonulókat. Ez az állás sokáig megmaradt, mert Budapestet is onnan ágyúzták később. (…) A ma élő generációk többsége számára szerencsére már távolinak tűnik minden háborús borzalom élménye. De emlékezni a hősökre kötelességünk a jövővel szemben.”

Az ünnepségen részt vett Erős József alpolgármester, Kovalik Józsefné városunk díszpolgára, képviselők, civil szervezet vezetői is. A megemlékezés végén a megjelentek egy-egy szál virágot helyeztek el a háború gyáli áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél.

Mindannyian nyugodjanak békében! Isten áldja Őket!