2023. 06. 22.

Mától egyedülálló világújdonság gondoskodik Gyál vezetékes vizének minőségéről

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A világon egyedülálló 100 százalékban hazai fejlesztésű környezetbarát technológiák álltak szolgálatba Gyálon, hogy közel 25 ezer ember részére biztosítsanak kiváló minőségű ivóvizet.

Az év első felében a helyi önkormányzat felkérésére a kivitelezést elnyert NanoCleanWorld több hónapon keresztül szakaszosan tisztítja és fertőtleníti Gyál 108 km-es hosszúságú ivóvízhálózatát egy speciális hydrogél technológia által, továbbá a mai naptól egy szintén környezetbarát megoldással helyettesíti az ivóvízhez adagolt veszélyes klórgázt, így javítva az ivóvíz minőségét.

A felhasznált technológiák mindegyike világújdonság, amelyeket a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Magyar Innovációs Szövetség is díjazott. A hydrogél technológia a csőhálózat megbontása nélkül egy élelmiszeripari alapanyagokból álló gélt juttat a város alatt futó ivóvízvezeték rendszerbe, amely összegyűjti a hálózatban található és a vízminőséget negatívan befolyásoló hordalékokat, meg nem kövesedett lerakódásokat, míg a bejuttatott bio fertőtlenítőszer pedig elpusztítja a csövekben megtelepedett kórokozókat. A hydrogél használatával az eddig ismert technológiákhoz képest nagy mennyiségű értékes ivóvizet takarít meg Gyál városa.

Mindezen felül a város Magyarországon elsőként száműzte a klórgázt az utóklórozásnál a település vízkezeléséből, így megspórolva rengeteg működési szállítási és tárolási költséget, nem is beszélve az ezekkel járó biztonsági kockázatokról. A sóbontáson alapuló GB Water cellatechnológia által előállított fertőtlenítő folyadék a vízmű területén a városi ivóvízhálózatba injektálva hatékonyan és széles spektrumban pusztítja el a vízben található gombákat, baktériumokat, vírusokat így a város lakói kockázatmentesen fogyaszthatják az így kapott minőségi csapvizet. A szakemberek azt várják az újítástól, hogy a jövőben megszűnik a vezetékes víz klóros szaga és íze.

  1. június 22-én, a telepített berendezés ünnepélyes átadójával és a vízhálózat tisztító projekt megnyitójával egybekötött eseményt Pápai Mihály polgármester nyitotta meg, ahol V. Németh Zsolt az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Horváth Attila a DPMV Zrt. vezérigazgatója közösen adták át az egyedülálló technológiát.

Pápai Mihály a beszédében kiemelte, hogy polgármestersége óta, azaz 2010-től Gyál számtalan újítással igyekszik eleget tenni akkor zászlajára tűzött jelmondatának, hogy innovatív kertváros legyen, az év elején elkezdett vezetékmosási módszerrel és a ma átadott víztisztító berendezéssel pedig a település nem pusztán átvesz egy innovatív technológiát, de a világon Gyál az első település, ahol ezzel a módszerrel állítanak elő tiszta csapvizet.

A gyáliak életminőségjavításának szolgálatában álló magyar technológiák iránt már olyan külföldi országokból is nagy az érdeklődés, mint Törökország, vagy Egyiptom!