2019. 10. 24.

Már folynak a kisvállalkozói ipari park építésének munkálatai

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Mint arról már korábban beszámoltunk, tizenegy Pest megyei önkormányzat, köztük Gyál Város Önkormányzata nyert el több mint 2 milliárd forintot a települések vállalkozói parkjainak fejlesztésére, korszerűsítésére.

A kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig összesen nyolcvanmilliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire, mert a közép-magyarországi régió részeként Pest megye a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat a 2014-2020-as időszakban.

Pápai Mihály, Gyál város polgármestere korábban elmondta, hogy az Önkormányzat a Bem József utca és a Bartók Béla utca sarkán elhelyezkedő 2,5 hektáros területen szeretné kialakítani a kisvállalkozói ipari parkot. A park egy részét az Önkormányzat bérbe kívánja adni azon helyi vállalkozásoknak, amelyek jelenleg a lakóövezeten belül találhatóak. A bérleti konstrukció nagy segítséget jelent a beköltöző cégeknek, hiszen nem kell nagy összeget területvásárlásra fordítaniuk. A kisvállalkozói ipari park célja a település lakóövezeteiből, az infrastrukturális kötöttségektől fejlődni nem tudó vállalkozások  (például: autószerelő műhely, fényező műhely, autómosó, kisebb üzem stb.) segítése, mindezek eredményeként pedig új munkahelyek elérhetővé válása. A nettó 200 millió forint összköltségű beruházásból az Önkormányzat kiépíti az utat és az infrastrukturális feltételeket.

A polgármester szerint a beruházás egyfajta indikátora is lesz majd a területnek, hiszen már van beruházó, aki a mellette lévő 2 hektárt megvásárolta, amelyen tovább gyarapítja a gyáli vállalkozások sorát. A beköltöző cégek a bérleti díjon kívül az iparűzési adóval is növelik majd a város költségvetését. Az ipari park a szerződések megkötésének függvényében akár már jövő nyáron fogadhatja az első kisvállalkozásokat. A parkot az önkormányzat üzemelteti, és a betelepült vállalkozások számára szolgáltatásokat is nyújt. Az esetleges bérlési szándékkal kapcsolatban kérjük, hogy jelentkezzenek telefonon a 06-29/540-932-es telefonszámon, vagy e-mailben a kabinet@gyal.hu címen.

Mik azok a vállalkozói parkok?

A vállalkozói park olyan ingatlan, mely méretét tekintve 1-10 hektár területet foglal el, körülkerített, területileg jól lehatárolható módon elkülönül a település lakófunkciót nyújtó részeitől, a fő közlekedési útvonalakról szilárd burkolatú úton megközelíthető, a lakosságot nem zavarja a területén lévő cégek működése. A településrendezési tervben gazdasági területként zöld-, vagy barnamezős terület. A park területén fejlesztő, termelő és szolgáltató tevékenységet folytató, önállóan gazdálkodó szervezetek működnek, melyek a tevékenységükhöz szükséges területet, épületet bérlik.

Részletek: https://www.gyal.hu/kozerdeku/hirdetmenyek/