2018. 04. 6.

Lezárult a „Gyál Város Önkormányzat középületeinek energetikai korszerűsítése” nevű pályázat

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Gyál Város Önkormányzata a „Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára” című konstrukció keretében pályázatot nyújtott be. A KEHOP-5.2.9-16-2016-00049 azonosító számmal regisztrált, a „Gyál Város Önkormányzat középületeinek energetikai korszerűsítése a KEHOP 5.2.9. kódszámú pályázat keretében” c. pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energia Operatív Program Irányító Hatósága 247 720 122,- Ft összegű támogatásra érdemesnek minősítette.

 A projekt 2017 áprilisában kezdődött és 2018 februárjában fejeződött be.

A Széchenyi 2020 előirányzatából Gyál Város Önkormányzata a pályázatban foglaltak megvalósítására egyszeri, vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az előirányzat a Kohéziós Alapból és a hazai központi költségvetésből valósult meg. A pályázat támogatási intenzitása 100%.

IMG_4185

A „Gyál Város Önkormányzat középületeinek energetikai korszerűsítése a KEHOP 5.2.9. kódszámú pályázat keretében” című pályázat során az Önkormányzat célul tűzte ki és megvalósította a Zrínyi Miklós Általános Iskola és Bartók Béla Általános Iskola energiahatékonysági felújítását a villamos energia fogyasztásának csökkentése érdekében. Az épületek üzemeltetési költségei igen jelentősek. A magas üzemeltetési költségeket főleg a fűtési hőigényből származó magas gázenergia-költség és a villamos energiafogyasztás tették ki. Ezek alapján vált szükségessé a fűtési energiaigény csökkentése, amit az épület külső határoló felületeinek hőszigetelésével, nyílászáróinak cseréjével valósítottak meg, valamint a villamos energiafelhasználás egy részének napelemes rendszerrel történő ellátásával.

A pályázat megvalósítását követően a projektben érintett iskola tanulói, valamint dolgozói – az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően – korszerűbb, gazdaságosabban működtethető intézményben tanulhatnak, oktathatnak. A fejlesztés után jelentősen csökken az épületek energiafelhasználása, amely hozzájárul az intézmények fenntartási költségeinek optimalizálásához.