.

.

Látnivalók

Szent István utca-Bercsényi utca sarok: Emléktábla Szüts Szabó Istvánné tiszteletére

Gyál Város Önkormányzata 2012. augusztus 20-án emléktáblát avatott Szüts Szabó Istvánné, városunk első díszpolgára emlékére a pedagógus egykori házának falán. A tábla felirata: “E házban élt Szüts Szabó Istvánné pedagógus városunk első díszpolgára mindannyiunk Anni nénije. Állíttatta Gyál Város Önkormányzata 2012. augusztus 20.”

Városközpont, trianoni emlékmű

A Városközpontban áll a város talán legimpozánsabb emlékműegyüttese, amely örök mementóként emlékezteti a gyáliakat és a városban járókat az I. világháborút követően hazánkra erőltetett igazságtalan békediktátumra.

A tér délkeleti végét uraló, hatalmas székelykapu Varga Csaba főfanyűvő, gyáli mesterember alkotása. A művész a kapu készítése előtt (és közben) rengeteg időt töltött a tradicionális minták elemzésével, így tudott autentikus székelykaput készíteni. A kapu előtt álló sziklatömböt Kovács Márton táborfalvai szobrász faragta. Felirata: Trianon 1920. június 4.

Az emlékműegyüttes harmadik eleme egy ugyancsak Varga Csaba által készített tájékoztató tábla, amely Dr. Sándor Tamás történész ötlete alapján nem csak száraz tényeket közöl, hanem irodalmi alkotásokon és egy korabeli újságcikken keresztül hangulatfestő szerepet is betölt. Ennek segítségével lehetőség adódik a látogató számára a korabeli közgondolkodáshoz való közelebb kerülésre.

Az emlékműegyüttest 2012. június 3-án leplezte le Pápai Mihály polgármester, Pánczél Károly alpolgármester és Dr. Tőkéczki László történész.

Katolikus templom

Szent István u.

Valamikor kultúrteremként, mások szerint kocsmaként szolgált az a régi épület, ami átalakítás után évtizedekig a katolikus közösség számára Isten házát jelentette. További toldozgatásától nem lehetett várni, hogy hosszú távon, méltó módon betöltse szerepét. A hívek új templom építése mellett döntöttek.

A régi katolikus templom és az új katolikus templom (Fotó: Dr. Lugosfalvi Ervin)

Perczel Dénes építész magasra “rajzolta a lécet”, de a Dr. Nagy Árpád vezette közösség 1983-ban megbirkózott a feladattal. A szűkös anyagi alapot – ami a hívek adományaiból, hazai és külföldi segítségből állt össze – sokan munkájukkal pótolták.

A közösség apraja – nagyja hordta a téglát, keverte a betont, helyi iparosok irányították, végezték a szakértelmet igénylő munkákat, az építész értő felügyelete mellett. Az épület elkészült, de az alkotók még nem pihentek, megvásárolták a szomszédos telket is. A rajta lévő romos házacska elbontása után a területen gyönyörű parkot alakítottak ki, így az épület megfelelő térbe kerülve impozáns látványt mutat. A Káposztássy Béla plébániai kormányzó vezette hívek az állandó karbantartásról sem feledkeznek meg. Úgy tartják, hogy nem csak létrehozni, de folyamatosan óvni, gondozni is kell értékeinket.

Református templom

Zrínyi Miklós u.

Ugyancsak jelentős látványosság a hasonló feltételekkel, Jakab Zoltán építész tervei alapján, erdélyi stílusban épült református templom. A Takaró Károly püspök által 1994-ben szervezett munka meghozta gyümölcsét.

Refomátus templom és Református templom belső

Az elkészült épületre vallási hovatartozás nélkül büszkék a gyáliak. Büszkék azok, akik anyagilag vagy munkájukkal segítették, hogy létrejöjjön, és azok is, akik ezt nem tették, vagy nem volt módjuk tenni. Az eredmény elsősorban azoké a kisebb-nagyobb közösségeké, amelyek érdekében létrejött, de az egész városé is, hiszen harmonikusan beépült, beilleszkedett környezetünkbe, igényességével előnyösen befolyásolva azt.

Millenniumi Park

A város közepén 12000 m2 területen elhanyagolt, gazzal benőtt, szeméttel teli terület volt, a város egykori egyik strandjának otthona, a Kaszás-kert. Városunk Képviselő-testülete 1999-ben elhatározta, hogy a területet letisztíttatja és itt lesz a város Millenniumi Parkja. A parkot 2017-ben ismét korszerűsítették, ekkor nyerte el mai formáját.

A Millenniumi park északnyugati sarkában parkolók lettek kialakítva, mellette található egy nyilvános wc, amelyhez közel egy impozáns, nyáron napvitorlákkal szerelt, bekerített játszótér.

Ma már sajnos egyre kevesebb lehetőség adatik a használatára, de a parkban kialakítottak egy kisebb dombot, amit télen szánkózó dombként használhatnak a gyerekek. 

2021 nyarán MillCsillező néven avatott ifjúsági részleget Gyál Város Önkormányzata a gyáli Millenniumi Parkban. A színes kültéri bútorokat azzal a céllal helyezte ki az önkormányzat, hogy egy újabb közösségi teret hozzon létre a helyi fiataloknak, ahol személyes találkozókra, kikapcsolódásra ugyan úgy lehetőség nyílik, mint akár szabadtéri munkavégzésre.

A parkban számos gyalogút található, pihenő padokkal, köztéri kukákkal, ivókúttal, az esti világításról pedig napelemes kandeláberek gondoskodnak. 

A hatalmas felületű zöld fű, a számos bokor és fa locsolásáról fúrt kútról működő öntözőberendezés gondoskodik.

A park területén több műalkotás is helyet kapott:

Gyál első írásos emléke egy Szent György tiszteletére emelt templomot említ, ezért Szent György a város címerébe is bekerült.

Gábor Éva Mária szobrász alkotása a süttői fehér mészkőből készült szobor. Mérete életnagyságnál valamivel kisebb.

A Pál András művész által készített képzőművészeti alkotás kemény mészkőből készült. Felirata: A II. világháború áldozatainak emlékére.

A tér területén, az emlékkő közelében elhelyezkedő kopjafa a II. világháború gyáli áldozatainak állít emléket.

Galopp Major

Városunk egyik idegenforgalmi nevezetességének számít a Galopp Major, amely Némediszőlő városrész és az M5-ös csomópont között helyezkedik el. Az öt hektárnyi, részben erdős területen a vendégeket 30m2-es gomba alakú “kunyhó” és étterem várja, de sátorozásra is van lehetőség. A vályogból, nádból, fából épült 2 -10 férőhelyes bioházak egy részében fürdőszoba és mini konyha áll rendelkezésre, a többiben lakók a tisztasági helyiségekben zuhanyozhatnak, moshatnak, mosogathatnak.

A néprajzi hagyományokra építő, művészi összbenyomást keltő épületegyüttes harmonikusan illeszkedik a tájba. A vendégek festői környezetben lakhatnak, pihenhetnek, sportolhatnak. Az egyharmad hektáros mesterséges tavon csónakázni és fürdeni lehet, s van lehetőség lovaglásra is, amelyhez tíz hátaslónak építettek istállót.

GPS koordináták: 47.351548, 19.197148

Szent István tér

Szent István szobor

augusztus 20-án Pokorni Zoltán Oktatási Miniszter átadta városunk polgármesterének a millenniumi zászlót és felavatta Gyál város első köztéri szobrát.

A 2000. év nekünk, magyaroknak Szent István megkoronázását, a keresztény magyar állam megalapításának 1000. évfordulóját is jelenti. Gyál kötődése az ünnephez sok településnél szorosabb. Katolikus templomunk védőszentje Szent István, és 1997 óta várossá válásunkat is augusztus 20-án ünnepeljük.

Gábor Mária Éva szobrász alkotása nem a kemény és szigorú Istvánt ábrázolja, hanem a nyugodt, magabiztos, építő szellemű embert, aki kinyitja az ország kapuját Európa felé. Miként maga a szobor, a posztamens is rendhagyó, nem a hagyományos kocka alakú. A sziklaszerűen kidolgozott alépítmény jelképezi azt a szent istváni elképzelést, hogy minden tizedik faluban templomot kell építeni. Ez is a haladó szellemű gondolkodást tükrözi. A kőbe faragott Szent István süttői fehér mészkőből készült, 190 cm magas, egyik kezében az országalmát tartja, másikat a kardjára helyezi. Ez a nyugodt póz ugyancsak a már említett építő szellemiségű István felfogását erősíti.

Kopjafa

Az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc, ill. az 1956-os forradalom mártírjai emlékezetére állított kopjafa. Felirata: A Hazáért. A Szabadságért. A kopjafát 2013-ban Gyál Város Önkormányzata teljesen felújíttatta.

1956-os emlékmű

A forradalom 50. évfordulóján, 2006-ban állíttatta Gyál Város Önkormányzata az emlékművet, amely márvány talapzaton, stilizált békegalambokkal szimbolizálja a magyar nép szabadságvágyát. Az emlékmű 2012-ben országzászlóval egészült ki.

Szobrok

Kálvin szobor

2001. október 31-én a város délnyugati részén, a Kálvin téren állították fel a Kálvin Jánost ábrázoló bronzszobrot. Az alkotást Barth Károly szobrászművész ajándékozta a városnak a reformáció emlékünnepén. A szobrot később ismeretlenek eltulajdonították. Újjáavatására 2010. október 31-én került sor.

Széchenyi szobor

2005 novemberében adták át a város központjában, a Városi Egészségügyi Központ előtti parkban a Széchenyi Istvánt ábrázoló bronzszobrot. Ezt az alkotást is Barth Károly szobrászművész ajándékozta a városnak.

Arany János szobor

a Gyáli Ady Endre Általános Iskola előtt álló mellszobrot 2008-ban adták át. Készítője Barth Károly.

Ady Endre szobor

a Gyáli Ady Endre Általános Iskola előtt álló mellszobrot 2008-ban adták át. Készítője Barth Károly.

Zrínyi Miklós mellszobra

A 2007-ben átadott mellszobor a Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola aulájában található.

Őzike szobrok

A Tulipán Óvoda udvarán áll az őz gidájával, Barth Károly szobrászművész alkotása.

Peremvárosi Horgásztó és Pihenőpark

2015-ben városunk birtokba vehette a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő közel 10,5 ha területű Peremvárosi Horgásztó és Pihenőparkot, mely Budapest határában,az M5-ös autópálya mentén reggel 6-tól este 19 óráig várja a pihenni vágyó családokat, óvodai és iskolai, munkahelyi közösségeket, baráti társaságokat. A horgásztó és területe alkalmas szabadtéri rendezvények helyszíneként is, ahol négyszemélyes faházak, tűzrakóhelyek, valamint horgászstégek bérelhetők. Továbbá a területen található fitneszpálya, játszótér a gyerekeknek, valamint sátorozási lehetőség.

Halfajok:
ponty, amur, compó, keszeg, kárász, szélhajtó küsz, süllő, csuka, fekete sügér, balin

Élővilág:
Mocsári teknősbéka, rák, szürke gém, bakcsó, nádirigó, nagykócsag

Elérhetőségek:
1181 Budapest, Baross u. 12
Telefon: 06-30/933-0485, 06-30/210-3485
E-mail: siklosi.phe@t-online.hu

Weboldal: www.phehorgaszto.hu
GPS koordináták: 47.363261 , 19.197149