2018. 02. 19.

Lássuk, mennyire sikeres az újonnan indult néptáncoktatás Gyálon

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Néptáncoktatás indult Gyálon

2018. január 4-én útjára indult a Gyáli Ifjúsági és Gyermek Néptáncegyüttes. A táncegyüttes létrehozásának Pápai Mihály polgármester volt az ötletgazdája, aki tavaly szeptemberben összehívott egy találkozót a lehetőségek felmérésére, ahol jelen voltak a gyáli iskolák, óvodák, oktatási intézmények vezetői, és Könczei Árpád művészeti vezető, koreográfus. A megbeszélésen körvonalazódott a néptáncegyüttes létrehozása, megszervezése és célja. Könczei Árpád neve garancia a sikerre, munkássága során a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, majd a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttesművészeti vezetője, koreográfusa volt, de zeneszerzőként és műsorszerkesztőként is letette névjegyét a néptánchagyomány asztalára. A gyáli néptáncoktatásról kérdeztük a koreográfust.

Milyen célokat tűztek ki a néptáncegyüttes létrehozásakor?

A népzene és a néptánc fontos és szerves része a magyar kultúrának. Kodály Zoltán óta tudjuk, anyanyelvünk mellett létezik zenei anyanyelv is, és Kallós Zoltán Kossuth nagydíjas népzenekutató szerint addig maradunk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk, vagyis létezik egy mozgásművészeti, táncos anyanyelv is.

A gyáli ifjúsági – majd felnőtt néptáncegyüttes célja és hivatása a Kárpát medencei néptánchagyomány minél hitelesebb megismerése, elsajátítása és színpadon való bemutatása, terjesztése lenne. Ugyanakkor az együttes fontos feladata, megszerettetni a táncot, a néptáncot a gyáli fiatalokkal, és Gyál polgáraival.                              

Hogyan zajlott a toborzás, milyen kritériumoknak kellett megfelelni a jelentkezéshez?

A nagyobbaknál 12 – 17 éves fiatalok, míg a kisebbeknél 5 – 12 éves gyerekek jelentkezését vártuk, de elfogadtuk olyan 17 és 20 év közötti fiatalok jelentkezését is, akik előzőleg, gyerekkorukban táncoltak. A válogatások tavaly novemberben és decemberben zajlottak a közösségi házban és a gyáli iskolákban. A jelentkezésnél előnyt jelentett a tánctudás, a zenei hallás, a ritmusérzék és a jó testalkat. A toborzásokon összesen 22 lány és 18 fiú jelentkezett, 7 és 13 éves korosztályból, akikből néhányan meggondolták magukat, és nem jöttek el januárban a táncpróbákra.

Konczei-Arpad_foto_Lorincz-Csaba

Azóta már javában zajlanak a próbák. Mik a tapasztalatok?

2018. január 4-én tartottuk az első táncpróbát, az Arany János Közösségi Házban. Azóta minden kedd és csütörtökön 17 – 19 óra között táncpróbák vannak. A gyerek együttes jelenlegi létszáma 32 fő. A létszámot még nem lehet stabilnak tekinteni, ugyanis egyrészt menet közben is érkeztek új gyerekek, másrészt voltak – és valószínű még lesznek – akik menet közben meggondolják magukat (megunják, elfáradnak, tavasztól más tevékenységet szeretnének folytatni stb.).

Ugyanakkor nem mondtam le arról az eredeti tervről, hogy induljon egy ifjúsági csoport is 14 – 18 éves korosztállyal. Eddig az ifjúsági csoportba 5 fiatal jelentkezett. Természetesen tovább folytatom a toborzást, és reményem szerint 2018. március folyamán elkezdem a munkát az ifjakkal is. Ehhez újabb próbaidőpontok szükségesek, hétfőnkén 18 – 21, és csütörtökönként 19 – 21 között, ami egyelőre problémát jelent, mert az Arany János Közösségi Házban foglaltak a termek.

Mi lesz az első próbatétel a most indult csoportknak?

 Tervem szerint 2018 júniusában a következő koreográfiák, műsorszámokat szeretném bemutatni a gyerek korcsoporttal:

  1. Antanténusz, gyermekjátékok
  2. Dunántúli üvegestánc, lányok
  3. Somogyi kanásztánc, fiúk
  4. Szatmári táncok