2022. 09. 26.

Lakossági tájékoztatás kiegészítés a 2022. szeptember 12-én közzétett kedvezményes gázár-elszámoláshoz kiadandó hatósági bizonyítványról

Facebookon
Twitteren
E-mailben

2022. szeptember 20. napján a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a többgenerációs családi házban élő családok rezsicsökkentésével kapcsolatban kiegészítő tájékoztatást adott ki valamennyi települési önkormányzat jegyzőjének.

A tájékoztató részeletes útmutatást nyújt az egyes egyetemes árszabások meghatározásáról szóló 259/2022.(VII.21.) Korm.rendelet 7/A.§-ban foglalt, 2022. szeptember 10. napjától hatályos szabályainak végrehajtásával kapcsolatban.

FONTOS tudnivaló a hatósági bizonyítványok kiállítására irányuló kérelmek benyújtását megelőzően, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (OTÉK) 105.§ előírásait betartva együttesen kell teljesülnie az alábbiaknak:

  • csak önálló lakások, mint rendeltetési egységek tényleges állapota igazolható,
  • minden rendeltetési egységnek csak a szabadból, vagy az épületen belüli közös közlekedőből lehet bejárata*,
  • nem lehetnek közös használatúak a lakáshoz szükséges helyiségek,
  • olyan rendeltetési egységek, mint üzlet, raktár, műhely, üzem, szálláshely…stb, nem lehet része a lakásegységnek,
  • meg kell felelni a helyiségekre vonatkozó méretelőírásoknak,
  • földgázzal fűthetőnek kell lennie.

*OTÉK 1. melléklet fogalom-meghatározásának 95. pontja szerint az önálló rendeltetési egység: meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belüli közös közlekedőből nyíló önálló bejárata van. A lakás előírásainak megfelelő épületrészek, amennyiben egymásba nyíló helyiségekkel rendelkeznek, azaz össze vannak nyitva (átjárhatóak egyikből a másikba), akkor sem tekinthetők önálló lakásoknak, ha egyébként az épületrészek rendelkeznek bejárattal a szabadból vagy közös közlekedőből.

Tájékoztatjuk továbbá a Tisztelt Lakosságot, hogy 2022. szeptember 22-én az MVM Next közleménye is megjelent, mely ide kattintva érhető el. Itt részletes tájékoztatást kaphatnak a jegyzői hatósági bizonyítvány mellé kitöltendő nyomtatványról (mely letölthető: innen), illetve a benyújtás módjáról.