2018. 05. 3.

Kutyasétáltatás szabályai!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Elérkeztünk egy kényes kérdéshez, hisz a felelős állattartáshoz nem csak az állat gondos felnevelése tartozik, hanem olyan törvények, szabályozások betartása is, ami nem csak betartani kötelező, hanem nagyban elősegíti embertársainkkal való együttélést is. Az állatvédelmi törvény az általános, mindenkire kötelező szabályokat határozza meg

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről, a közterületen való tartózkodással kapcsolatban így rendelkezik: II. fejezet (6). 19. A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.

Aki ezt megszegi, köztisztasági szabálysértést követ el. Ott is össze kell szedni, ahol senki nem látja, ott is ahol esetleg más szemetel, hisz mi magunk is bosszankodunk, ha más állat végtermékébe lépünk, szagolnunk kell, valamint gondolkodjunk felelősen! Ne adjunk utat a kórokozóknak! Védjük meg állatainkat, gyermekeinket.

Figyeljünk mások tulajdonára, ne engedjük, hogy kutyáink más házát, tulajdonát megjelölje, foltot hagyjon. Ez egyrészt csúnya látvány, másrészt ösztönzi a többi ebet, hogy ő is ezt tegye.

Jó tudni azonban, hogy az állatvédelmi törvénykönyvön kívül a Polgári törvénykönyv is tartalmaz rendelkezéseket a felelős kutyatartás szabályaira, valamint lehetnek önkormányzati rendeletek, sőt, társasházak házirendje is szabhat normákat, amit az ott lakóknak be kell tartani.

Sokan nem tudják, hogy a póráz nélküli kutyasétáltatás szabálysértési bírsággal sújtható. Figyeljünk arra, hogy ahol éppen sétáltatják kedvencüket, nincs-e kihelyezve a kutya szabadon engedését tiltó tábla. Amennyiben nincs, abban az esetben is tisztában szükséges lenni azzal, hogy a kutya által okozott károkért felel az állattartó. Legyen a kutyánk bármilyen jól nevelt, belterület közterületén (kivéve pl. kutyafuttató) ebet csak pórázon lehet vezetni, valamint közterületen kutyát csak olyan személy vezethet, aki képes irányítani. Ennek be nem tartása büntetést vonhat maga után.

A szájkosár használata nem kötelező, csak veszélyes ebnek nyilvánított állatnál, de ha tudjuk, hogy kutyánk egyes helyzetekben veszélyes lehet, vagy épp nem ismerjük eléggé a vezetett kutyát, mindig legyen szájkosár nálunk.

Az oltási könyv a közterületen olyan, mint nekünk a személyi igazolvány! Mindig magunknál kell tartani, ha elveszítjük, 8 napon belül pótolni kell. Ezzel igazoljuk, hogy kutyánk Chippel és a kötelező oltással rendelkezik!

Köszönjük!

A következő kiadványban a kullancsokról és szívféreg betegségről fogunk írni!

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Kurucz-Szigetvári Szonja, telefon: 06-29/540-952).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke