2018. 08. 6.

Kötelező és ajánlott oltások kedvenceinknek

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A 164/2008. (XII.20) FVM rendelet 3. § (1) alapján, „az eb tartója köteles az állata állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvosnak bejelenteni, ha az állata, három hónapos kort elérte, elhullott vagy elkóborolt, vagy új tulajdonoshoz került.” 4. § (1) Az állattartó köteles: minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvossal 30 napon belül beoltatni, fél év múlva ismételni, majd ezután évenként ismételni.

Sokan nem veszik komolyan, pedig akár pénzbírság is kiszabható, ha kutyánk nincs oltva veszettség ellen.

Mi is az a veszettség és miért kell az oltás? A veszettségnek azt a vírust nevezzük, ami harapással, nyál útján terjed. Ez a betegség az egyik legveszélyesebb, ami ember és állat között kialakulhat. Nagyon komolyan kell venni és azonnal orvoshoz kell fordulni, ha kutya, macska harapott meg minket. Ha az embert megharapja egy veszett állat, legyen az kutya, macska vagy akár róka, az egyenlő a halállal, az állat biztos, hogy elpusztul, az embernek, pedig ha nem kap időben ellátást, komoly küzdelmet kell vívnia azért, hogy túlélje. Még akkor is komoly fertőzések alakulhatnak ki, ha az állat oltva van, a sebet mindenképp kezelteti kell!

Minden kutyatartó kötelessége kutyáját veszettség ellen oltatni. A veszettség oltással egy időben kapják meg a chipet is. Vagyis veszettség oltás nincs chip nélkül. Macskánkat is oltathatjuk veszettség és egyéb betegségek ellen, és chipeztethetjük is, de ezt rendelet nem írja elő. A veszettség oltás, csak a veszettség ellen véd, semmilyen más betegség, parazita és vírus ellen nem ad védelmet. Ha kedvencünket ez ellen is védeni szeretnék, külön oltást kell beadatnunk.

Mi ellen védhetjük meg kedvencünket a kiegészítő oltásokkal? Például, a kölyökkutyák leggyakoribb betegsége a parvovírusos bélgyulladásos betegség, ezt parvo elleni védőoltással előzhetjük meg. Évenkénti kombinált oltással, megelőzhetőek az egyéb, akár halállal járó betegségek, mint például – a szopornyica, ami akár az idegrendszert is megtámadhatja és évekig fertőzhet, – baktériumos betegségek, ami a májat és a vesét támadják meg, ezek terjesztői a rágcsálók, – Párainfluenza vírus, ami felső légúti betegséget okoz. Életmódtól függően különböző védőoltásokat adathatunk be kedvencünknek, ilyen például a kennel köhögés elleni védőoltás, vagy a Lyme-kór elleni oltás.

Vigyázzunk kedvenceinkre hisz, ahogy A kis herceg mondaná : „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

A következő kiadványban az ivartalanítás fontosságáról fogunk írni!

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Kurucz-Szigetvári Szonja, telefon: 06-29/540-952).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.