2017. 01. 23.

Kiosztották a Gyáli Közművelődési Díjat – Fábiánné Szálkai Gabriella pedagógus részesülhetett a díjban

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük. A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját.

Az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban az idén is színvonalas ünnepi műsor közvetítette a magyar kultúra szépségét és jelentőségét. A kultúranapi esemény egyben a Lendületben GYÁL2017 rendezvénysorozat hivatalos megnyitója is egyben, amely egész évben tart és Gyál fennállásának 20. évfordulóját hivatott szolgálni. A megnyitó beszédet Pápai Mihály polgármester tartotta.

DSC_0107
Nagy József Elek, önkormányzati képviselő

Az esemény egyperces néma főhajtással kezdődött a péntek éjjel történt veronai buszbaleset áldozatainak emlékére, mely egész nemzetünket megrázta.

Gazdik István, a Közház igazgatója nyitotta meg a tavalyi, 26. Gyáli Téli Tárlat díjazott alkotói, az első díjjal jutalmazott Orosz László, a második díjas Rafai Ákos, a harmadik díjas Katona-Zsombori Mária csoportos kiállítását. Nagy József Elek önkormányzati képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke mondott beszédet az eseményen, akinek beszéde alatt megállt a levegő a Színházteremben.

A képviselő kiemelte, hogy a magyar nemzet fennállása óta, mennyi csapás, nehézség érte nemzetünket, melynek ellenére kultúránk képes volt fennmaradni és megújulni.

Hagyomány, hogy ezen az alkalmon adják át a Gyáli Közművelődési Díjat a felnőtt kitüntetettnek. A díj azon személyeknek adományozható, akik közösségi munkájukkal, a közéletben való részvételükkel hozzájárulnak Gyál közművelődési és kulturális színvonalának emeléséhez. Az elismerést idén Fábiánné Szálkai Gabriella pedagógus vehette át Pápai Mihály polgármestertől és Nagy József Elek bizottsági elnöktől, melyhez ezúton is gratulálunk a díjazottnak!  Fábiánné Szálkai Gabriella felterjesztése, méltatása ide kattintva érhető el.

Az eseményen részt vett Erős József alpolgármester, Zabánné Nagy Gyöngyi önkormányzati képviselő, Czotter Ferenc önkormányzati képviselő, Fa Zsuzsanna önkormányzati képviselő, Lakos Péter önkormányzati képviselő, valamint Kovalik Józsefné, városunk díszpolgára.

DSC_0185
Fábiánné Szálkai Gabriella, díjazott pedagógus

Ha ezen intelmek szerint igyekszünk cselekedni, mindannyian tettünk valamit azért, hogy gyarapodó magyar közösségeinkben – legyenek azok a világ bármely pontján – a jövőben is összetartó, igaz szeretettel ünnepelhessük a magyar kultúra napját.

A kultúra napi ünnepséget Csizmadia Ildikó és Wessely-Simonyi Réka „Versek tűsarokban” című előadása tette színesebbé, melynek keretében kortárs, zenés verseket adtak elő. A Talamba Ütőegyüttes ritmusos dobos műsora élményteli perceket szerzett a szép számú közönségnek.

DSC_0198
Talamba Ütőegyüttes

Az eseményről készített további képeket itt megtekinthetik.

Fotók: Börcsök Kata