2023. 08. 21.

Karikás Pál Péter városunk legújabb díszpolgára

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007-ben alapította a Gyál Város Díszpolgára címet annak érdekében, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesítse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állítsa példaként a jelen- és az utókor elé.

A Gyál Város Díszpolgára cím adományozható annak a magyar állampolgárnak:

  • a) aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével a településen, a megyében, országosan vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett.
  • b) aki munkássága, valamint a település javára végzett önzetlen áldozatvállalása továbbá példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

 

Hagyománnyá vált településünkön, hogy a város legrangosabb elismerését, a díszpolgári címet, augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén adják át a kitüntetettnek.

Idén Karikás Pál Péter kapta a Gyál Város Díszpolgára címet, kiemelkedően jelentős munkája, valamint példamutató emberi magatartása elismeréseként. A kitüntetést Pápai Mihály polgármester és Nagy József Elek alpolgármester adták át a Templom téren rendezett városi ünnepségen.

A laudáció szövege így hangzott:

Karikás Pál 1947. január 25-én született Gyálon. Az általános iskolát is Gyálon végezte, majd a Kőbányai Szent László Gimnáziumban érettségizett. Ezt követően megszerezte a Rádió-Tv szerelői szakmunkás bizonyítványt. Első munkahelye a Telefongyár volt, majd a Videoton Márkaszerviz. Közben a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán üzemmérnöki diplomát szerzett.

Felesége több évtizedig Gyálon tanított, majd 1995-től a közös vállalkozásukban vett részt. Egy lánygyermekük és 3 unokájuk van.

Karikás Pál a megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültséggel, valamint mestervizsgával kezdte 1980-ban önálló vállalkozását, melyet 1993-tól kereskedelmi tevékenységgel kiegészítve nyugdíjas koráig végzett. Tevékenysége során számos szakmai elismerésben részesült.

Jellemző rá a lokálpatriotizmus, valamint a közéleti tevékenység, melyet 1980-tól a rendszerváltásig tanácstagként, majd 1990-től a Gyáli Ipartestület megalakulásától 28 évig a vállalkozók érdekeinek képviseletében elnökként végzett. A mai napig a Gyáli Ipartestület tiszteletbeli elnökeként vesz részt a szervezésben, tanácsadásban.

Az, hogy a közösségi életben is sikereket ért el, köszönhető a jó kapcsolatépítő-, valamint szervező készségének. Az ipartestület létrehozása, a programalkotás, a székház építés éppúgy az elnökség érdeme, mint a szép, élhető kertvárosunk kialakításában való vállalkozói részvétel, az intézmények felújításában, karbantartásában, valamint a lakossági szolgáltatásokban való aktív részvételek megszervezése.

„A felelősség utolérhető” szlogenjüknek köszönhetően máig bizalommal fordulnak hozzájuk. A sok munka eredménye az önkormányzattal való kiváló együttműködés, a civil szervezetekkel, valamint az intézményekkel való jó kapcsolat, a vállalkozók iparostársak pozitív hozzáállása, az elnökségtől a tagságig.

A Gyáli Étéktár Bizottság tagjaként a Gyálhoz való kötődésének, tevékenységének köszönhetően segíti a bizottság munkáját.

Karikás Pál a szakmájával, hivatásával, családi életével, közismertségével, közéleti tevékenységével érdemelte meg a város elismerését a „Gyál Város Díszpolgára” címet.

Szívből gratulálunk a díjazottnak!