2018. 11. 14.

Jól áll az önkormányzat a roncsautók ellen vívott harcban

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy Gyál Város Önkormányzata 2017-ben megalkotta azt a rendeletet, amelynek értelmében az önkormányzat elszállíttatja a közterületen szabálytalanul tárolt, használaton kívüli gépjárműveket. A lejárt műszaki érvényességgel, vagy hatósági jelzéssel (rendszám) nem rendelkező járműveket a tulajdonos maximum 10 napig tárolhatja közterületen, ezt követően köteles onnan elszállítani, ha ezt elmulasztja, az önkormányzat az erre megbízott céggel szállíttatja el a „roncsot” egy telephelyre, ahol további 6 hónapig őrzik, majd ha a tulajdonos nem jelentkezik, megsemmisítésre kerül.

A Gyáli Közterület-felügyelet ez év áprilisa óta összesen mintegy 85 esetben intézkedett közterületen szabálytalanul tárolt járművekkel kapcsolatban. A számok azt mutatják, hogy az esetek többségében a tulajdonosoknak a felszólítást követő 10 napon belül sikerült megoldaniuk, hogy elvigyék a roncsokat a közterületről, ugyanis 58 esetben a tulajdonos gondoskodott az autók elszállításáról. Eddig csupán 6 gépjárművet kellett a telephelyre szállítani, további 13 esetben folyamatban van az intézkedés, 8 járműről pedig megállapították, hogy mind rendszámmal, mind pedig műszaki érvényességgel rendelkeznek, így azokat nem lehet elszállítani, ezáltal az intézkedést megszüntették. A számok tehát azt mutatják, hogy a legtöbb esetben nem azért voltak a roncsautók a közterületen, mert a tulajdonosok nem tudták megoldani azok tárolását, hanem mert úgy gondolták, nem a saját kertjüket csúfítják a roncsokkal. A rendelet megalkotásának célja nem a büntetések kiszabása volt, hanem, hogy eltűnjenek az utcákról a sok esetben évek óta ott rozsdásodó autók, amik nem csak a szemünket bántják, de a belőlük szivárgó olaj, üzemanyag, hűtőfolyadék stb. a talajt is tönkre teszi, de akár az ivóvízkészleteket is beszennyezheti.

A Közterület-felügyelet és az Igazgatási Iroda eredményes munkájának köszönhetően mára jelentősen javult a helyzet városunkban, de sajnos folyamatosan keletkeznek újabb esetek, ezért kérjük a lakosságot, hogy amennyiben a lakókörnyezetében elhagyatott, feltűnően rossz állapotú, lejárt műszaki érvényességgel rendelkező, vagy hatósági engedély – forgalmi rendszám – nélküli gépjárművet észlel – és szeretne környezete rendjéért tenni -, jelezze azt a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodájának a 29/540-951-es telefonszámon, illetve írásban az igazgatas@gyal.hu email-címen.

Az üzemképtelen autók elszállításával kapcsolatos tudnivalókat és az elszállított gépjárművek listáját megtekinthetik a https://www.gyal.hu/uzemkeptelen-autok-elszallitasa/ menüpont alatt.