2017. 04. 11.

Jelentős mértékű fejlesztés a Gyáli Szakrendelőben

Facebookon
Twitteren
E-mailben

28 millió forint értékű fejlesztés a Gyáli Szakrendelőben

Úgy tűnik Pápai Mihály polgármester és csapata nem adta fel a helyi szakellátás fejlesztésére irányuló folyamatos lobbitevékenységet, hiszen jelentős előrelépést tudhatnak felmutatni. A gyáli lakosság egészségügyi szakellátásának javítása, a Gyáli Szakrendelőben meglévő szakorvosi rendelések óraszámának növelése, az ellátás lehetőség szerinti bővítése, valamint az ellátás minőségének javítása érdekében az elmúlt hónapokban többször egyeztetett Pápai Mihály polgármester és Dr. Ralovich Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

A tárgyalások eredményeként a jelenlegi ellátás bővítése, minőségének javítása érdekében a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet vezetősége egy szakmai anyagot állított össze, amely javaslatot tett a fejlesztési irányokra, új eszközök beszerzésére.

Gyál Város Önkormányzata a 2017. március 30-i testületi ülésén megszavazta a Gyáli Szakrendelő támogatására és fejlesztésére irányuló egészségügyi szakmai előterjesztést, melynek értelmében az Önkormányzat közel 28 millió forint értékben támogatja orvosi, orvostechnikai, számítástechnikai és egyéb eszközök beszerzését. Ezek közül kiemelendő egy olyan új ultrahangkészülék, amely a szokásos hasi ultrahangvizsgálatok mellett lehetővé teszi a nyaki verőerek, az alsó végtagi mélyvénák, valamint a pajzsmirigy és a lágyrészek betegségeinek felismerését, ezen kívül lehetőséget teremt elsősorban a térd és a vállízületi panaszok hátterében megbúvó kórképek helyben történő felismerésére is. Ahhoz, hogy ezeket az új diagnosztikus lehetőségeket ki lehessen használni, olyan ultrahangos szakorvos érkezik a Szakrendelőbe, aki jártas ezeknek a betegségeknek a diagnosztizálásában.

Az egyeztetések eredményeként a közelmúltban ortopédiai szakrendelés indult el a Szakrendelőben, amely kevesebb, mint egy hónap után máris teltházzal üzemel. Az új diagnosztikus eszköz egyaránt segíti a házban dolgozó reumatológus és ortopéd szakorvos munkáját is.

Az új készülék alkalmas továbbá nőgyógyászati és terhességi ultrahangvizsgálatok elvégzésére, valamint tartalmaz egy, a here betegségeinek diagnosztizálására alkalmas vizsgálófejet is. Az urológiai ellátás minőségét nemcsak ez, hanem egy, a prosztata megbetegedéseinek felismerését szolgáló eszköz beszerzése is javítja, mely a vizeletáramlás mérésével segíti a jó- és rosszindulatú prosztata‑megnagyobbodás kimutatását.

Más nagy értékű eszközök megvásárlásával bővülnek a helyben elvégezhető szemészeti és fül-orr-gégészeti vizsgálati lehetőségek.

Az önkormányzati segítségnek köszönhetően a gégészeti szakrendelések száma a heti egy alkalom helyett heti háromra, a sebészeti szakrendelés száma heti egyről heti két rendelésre nő, és az ortopédiai mellett – további új szakrendelésként – pszichiátriai ellátás indulását is tervezik.

Mindezek hatására ez elmúlt években átlagosan heti 65-70 szakorvosi óraszám helyett a jövőben heti 117 órában várják felkészült szakorvosok korszerű műszerekkel és eszközökkel az ellátásra szoruló betegeket.

Pápai Mihály polgármester szerint a város költségvetésének köszönhetően ebben az esztendőben ekkora mértékű fejlesztést tudtak végrehajtani, amely nem kis előrelépés a helyi ellátását illetően, de kiemelte, hogy a jövőben további elképzelések is kilátásban vannak, melynek részleteiről egyelőre még korai lenne említést tenni.