2023. 08. 21.

Isten éltessen, Magyarország!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

 

Gyálon a Szent István téren tartott városi rendezvényen ünnepeltük államalapításunk napját. Az eseményen részt vett Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő,  Pápai Mihály, Gyál város polgármestere, Nagy József Elek alpolgármester, Pap Krisztina aljegyző, Kovalik Józsefné városunk díszpolgára, számos intézményvezető és civil szervezeti vezető.

 

Előadásával közreműködött Benkő Péter előadóművész, kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész, a Turay Ida Színház örökös tagja, a Gyáli Arany Néptáncegyüttes és a Gyál Városi Fúvószenekar.

 

Mint minden évben, ezúttal is Pápai Mihály polgármester mondta az ünnepi beszédet, amelyet ezúttal Szabó Magda: Amit tettél, az ég csodája volt című írásának soraival zárt:

„Te vagy legendáink legnagyobbika, István, szent király, aki megnyitottad előttünk az élet kapuját. Amit te tettél, valóban az ég csodája volt, hitet adtál, jövendőt…”

 

Az eseményen ismételten átadásra került a város legrangosabb kitüntetése, a Gyál Város Díszpolgára cím. 2023-ban Gyál Város Önkormányzata Karikás Pál Péternek adományozta a Gyál Város Díszpolgára Címet, kiemelkedően jelentős munkája, valamint példamutató emberi magatartása elismeréseként. Szívből gratulálunk a díjazottnak!

 

A kenyérszentelés szolgálatát Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó és Gyimóthy Zsolt, lelkipásztor látták el, majd Pápai Mihály és Nagy József Elek megszegték a megszentelt kenyeret, amivel megkínálták a jelenlévőket.