2019. 06. 13.

Isten éltesse a védőnőket a Védőnők Napján

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A magyar kormány minden évben köszönetet mond a védőnőknek az áldozatos munkájukért, önzetlenségükért, és a továbbiakban is mindent megtesz azért, hogy e nemes hivatást választók minden segítséget megkaphassanak a munkájukhoz. Az országban mintegy 5200 védőnői körzet található, ebből 7 Gyálon. Városunkban két iskolavédőnő lát el szolgálatot, egy az Eötvös és Ady, egy pedig a Zrínyi és Bartók iskolákat látja el.

A városban dolgozó védőnők áldozatos munkáját, Gyál Város Önkormányzata nevében ajándék desszerttel köszönte meg Erős József alpolgármester és Nagy Gyöngyi önkormányzati képviselő, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke.

1915. június 13-án Stefánia belga hercegnő védnökségével alakult meg Budapesten az Újvárosháza közgyűlési termében az Országos Stefánia Szövetség az anya és csecsemővédelem szervezésére. A múlt század első évtizedeiben a védőnőknek fontos feladat volt a tudatlanság és a babona elleni küzdelem, az anyák meggyőzése a megfelelő csecsemőtáplálásról, a fertőző betegségek megelőzéséről, a gyermekek megfelelő gondozásáról. 2008 óta hagyomány, hogy ezen a napon a szakmát és az abban dolgozó egészségügyi szakembereket, a védőnőket ünnepeljük.

1916-ban Heim Pál kezdeményezésére elindult a védőnőképzés. Ma a Magyarországon dolgozó védőnőket a Magyar Védőnők Egyesülete fogja össze, amely szakmai felügyeletként és kollégiumként is működik.

Az elmúlt években a kormányzat számos olyan intézkedést tett, amelynek köszönhetően nőtt a védőnői hivatást választók megbecsültsége – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 2010 óta 40 százalékkal nőtt a védőnői szolgátok teljes költségvetésen belüli támogatása, majd 2016-ban 10+2+2 milliárd forintot biztosítottak az egészségügyi alapellátás megerősítésére, amelyből 2 milliárd forint a védőnői szolgálatokhoz került. 2017 novembertől pedig további 33 ezer forintos havi bérpótlékban részesültek a védőnők.