2019. 08. 5.

Ismét lesz szúnyoggyérítés

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Gyál Város Önkormányzata légi-kémiai szúnyoggyérítést rendelt meg településünkön immár második alkalommal, amelyre ezúttal 2019. 08. 08. csütörtök este 19:00-20:30. között kerül sor.  Amennyiben az időjárási feltételek nem teszik lehetővé ezen a napon a gyérítést, így pótnapként 2019. 08. 09. vagy 10. lett kijelölve. Az alkalmazott készítmény: Deltasect 1,2 ULV szúnyogirtó szer, hatóanyag: deltametrin. Melegvérűekre, azaz emberre, háziállatokra ártalmatlan, de méhekre veszélyes lehet, ezért a gyérítés időpontjairól a méhészeket tájékoztatja az önkormányzat. Néhány hasznos kérdés a légi kémiai szúnyoggyérítésről:

Milyen módszerrel, milyen szerrel végzik a szúnyoggyérítést?

A kifejlett szúnyogok (imágók) ellen légi járműről ún. ULV permetezéseket végeznek, mely során az irtószer apró cseppekre bontva, 0,5-0,8 liter/hektár dózisban kerül kijuttatásra. Földi járműről nagyobb forgalmú területeken szintén végeznek ULV permetezést, jelentősebb azonban a melegködképző generátorok alkalmazása, amikor az irtószer köd formájában terül a kezelt területen. Az imágók ellen piretroid készítménnyel (hatóanyag: deltametrin) védekeznek.

Az alkalmazott irtószerek ártalmatlanok az emberi egészségre?

Igen. A piretroid készítmények melegvérűeken (emberen, háziállatokon, stb.) való mérgezősége csak több ezerszeres dózisban jelentkezne, hasonlatosan a legtöbb háztartási rovarirtó szerhez. A készítmény szabadban néhány óra alatt lebomlik.

Az alkalmazott irtószerek milyen hatással vannak az állatokra, növényekre?

Háziállatokon és növényeken semmilyen hatást nem fogunk tapasztalni. Ugyanakkor az imágók ellen használt készítmények más rovarokra – így méhekre – is veszélyesek, bár az alacsony dózisnak köszönhetően nem kell teljes rovarpusztulástól tartani. A szúnyoggyérítések időpontja előtt az önkormányzatoknál bejelentkezett méhészek minden esetben értesítést kapnak, így a kezelés idejére be tudják zárni méheiket, vagy áttelepíthetik kaptárjaikat. A gyérítések csak lakott területen zajlanak, ezért a mezőgazdasági területekhez telepített méhészeteket nem érinti!

Be kell-e zárni az ablakot a gyérítés idején? Indokolt-e a fokozottabb higiénés magatartás a szúnyoggyérítéssel érintett területeken?

Nem jelent kockázatot a nyitott ablak, azonban a készítmény zárt térben, a lakásba jutva lassabban bomlik, mint a szabadban, ezért javasolt a nyílászárók pár percre történő becsukása, a permetszer leérkezéséig.

Ki hagyta jóvá, ki ellenőrzi a felhasznált szereket?

A felhasznált irtószereket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, már a hatóanyagok közös EU listája alapján (az engedélyezési folyamat EU szintű átalakulása jelenleg is zajlik). A konkrét felhasználást a megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei (korábban ÁNTSZ) ellenőrzik. Az ellenőrzésekbe a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok munkatársai is bekapcsolódnak.

A szúnyogok elszaporodása ellen a lakosság is tehet lépéseket. Az alábbi plakáton néhány hasznos ötletet adunk, mit tehetünk otthonunk közvetlen környezetében a szúnyogok ellen.

received_2171132589843856